Υλοποιείται το πρόγραμμα ασφαλών παιδικών χαρών από το Δήμο Κατερίνης.

Πρότυπες, ασφαλείς και υψηλής αισθητικής παιδικές χαρές στο Δήμο Κατερίνης


Ευρύ πρόγραμμα αποκατάστασης, ανάπλασης και εξωραϊσμού σε εξέλιξη
Σάββας Χιονίδης: «Δημιουργούμε υψηλής ποιότητας και αισθητικής, λειτουργικές παιδικές χαρές, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με τα πιστοποιημένα παιχνίδια τους, […] απόλυτα ασφαλή για τα παιδιά μας»

Ένα ευρύ πρόγραμμα αποκατάστασης, ανάπλασης και εξωραϊσμού των παιδικών χαρών έχει ξεκινήσει ο Δήμος Κατερίνης, με στόχο την αναβάθμιση των συνθηκών ασφαλείας και λειτουργικότητάς τους. Παράλληλα, τη δημιουργία όμορφων, υψηλής αισθητικής ελκυστικών χώρων παιχνιδιού, με πολύ χρώμα, φιλικών για όλους και κυρίως για τους μικρούς επισκέπτες.
Ειδικότερα, η αναβάθμιση των υφιστάμενων παιδικών χαρών, η οποία γίνεται με υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και ιδιαίτερη οργανωτική επιμέλεια, αφορά στο σύνολο του Δήμου.


Επικεντρώνεται αφενός στην τοποθέτηση νέων πιστοποιημένων οργάνων από διαπιστευμένο φορέα, κοινόχρηστου εξοπλισμού. Αφετέρου, στην εν γένει διαμόρφωση του χώρου: με εξομάλυνση του εδάφους, κατασκευή περιφράξεων - όπου απαιτείται - εγκατάσταση φωτισμού, προκειμένου να πληρούν τις προδιαγραφές των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και να μπορούν να πιστοποιηθούν και να λειτουργήσουν.
Μέσα από έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό και ένα πρότυπο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο εγκαθίστανται πέντε τουλάχιστον τύποι εξοπλισμού παιχνιδιών σε κάθε χώρο, η τυπική παιδική χαρά μεταμορφώνεται σε ένα λειτουργικό προορισμό, για όλη την οικογένεια, στον πυρήνα του αστικού ιστού και ευρύτερα.


Οι χώροι με μικρό κόστος, χωρίς όμως εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών καθίστανται λειτουργικοί για παιδιά και γονείς, ενώ αναμένεται να αποτελέσουν και πάλι τόπους συνάντησης και σημεία αναφοράς της κάθε γειτονιάς.
Η πρώτη φάση των παρεμβάσεων περιλαμβάνει 40 παιδικές χαρές. Ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις έγιναν στο δημοτικό πάρκο, στην οδό Παπάγου, στην περιοχή της Αγίας Άννας, του Τιμίου Σταυρού, της 19ης Μαΐου, στην πλατεία Πολιτισμού (οδός Ειρήνης). 
Ανάλογες παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε συνολικά 123 παιδικές χαρές, οι οποίες βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης, σε περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη, καθώς και στις Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Κατερίνης.


«Η παιδική χαρά αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες κοινόχρηστων χώρων.
Οι πρότυπες παιδικές χαρές που δημιουργούνται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου μας, με όλους τους προβλεπόμενους από την νομοθεσία αυστηρούς όρους ασφαλείας για την προστασία των μικρών παιδιών μας, τις καθιστούν ασφαλείς, λειτουργικές και όμορφες» επισημαίνει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης υπογραμμίζοντας:
«Η δημιουργία υψηλής ποιότητας, αισθητικής παιδικών χαρών, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με τα πιστοποιημένα παιχνίδια τους, απολύτως εναρμονισμένα στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και απόλυτα ασφαλή για τους επισκέπτες τους, θα αποτελούν σύντομα πραγματικότητα έτοιμη να παραδοθεί στα παιδιά μας».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Χρυσόστομο Κυραϊλίδη: «Η ανάγκη για χώρους δραστηριότητας των παιδιών έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι παιδικές χαρές να παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση και αυξημένη επισκεψιμότητα.
 Παρά λοιπόν την τρέχουσα ιδιαίτερα δυσμενή οικονομική συγκυρία, εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση του χρέους όλων μας προς τους μικρούς δημότες του Δήμου».


Αξίζει να σημειωθεί, ότι, για κάθε παιδική χαρά, στην οποία γίνονται ή πρόκειται να υλοποιηθούν παρεμβάσεις, προηγήθηκε η σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος του χώρου, εκτιμήθηκε η κατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού και στη συνέχεια, μελετήθηκε η χωροθέτηση των οργάνων, η επιλογή των απαραίτητων ειδών αστικού εξοπλισμού, καθώς και η τοποθέτηση περίφραξης όπου απαιτείται.
Τέλος, κατά την διάρκεια εγκατάστασης των νέων πιστοποιημένων οργάνων για κάθε μία παιδική χαρά, υπάρχει μέριμνα για άμεση πιστοποίηση από φορέα διαπιστευμένο για το σκοπό αυτό από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, καθώς και για την αξιολόγηση του εναρμονισμού με τις απαιτήσεις ασφαλείας των παιδικών χαρών, σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς