Ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης στο σήμα κατατεθέν του δημοτικού πάρκου.

ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ ΟΠΩΣ… ΠΑΛΙΑ

Αποτελεί διαχρονικά σημείο συνάντησης των κατοίκων της Κατερίνης και ένα από τα τοπόσημα της πόλης, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες περασμένων δεκαετιών, οι οποίες εμπλουτίζουν το προσωπικό αρχείο των περισσότερων δημοτών, από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια.



Ο λόγος για το χαρακτηριστικό συντριβάνι στο δημοτικό πάρκο, που μετά τον καθαρισμό, την μόνωση, την αποκατάσταση των φθορών, την τοποθέτηση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την ηλεκτροδότησή του - εργασίες που υλοποίησε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης - φιλοδοξεί να γίνει και πάλι το σήμα κατατεθέν του πάρκου και της πόλης γενικότερα.


«Αποδεικνύουμε καθημερινά το απτό ενδιαφέρον μας για κάθε υλική μαρτυρία του πολιτισμού, της ιστορίας της περιοχής μας, καθώς και για κάθε στοιχείο που συνθέτει και διαμορφώνει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας» τονίζει σε δήλωσή του, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών, ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης επισημαίνοντας ότι:



«Πρόκειται για ένα αξιόλογο δείγμα αστικού εξοπλισμού της Κατερίνης, το οποίο αποτελεί τεκμήριο της ίδιας της εξέλιξης της πόλης. Ευχαριστώ για την επιμέλεια, επίβλεψη και τον συντονισμό των εργασιών, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Χρυσόστομο Κυραϊλίδη, τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Αλέξανδρο Γιουμίδη και τον σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας Κατερίνης Κώστα Κελαϊδίτη».

Συντριβάνι (αναβρυτήριο)…. μία ιστορία, μία αφήγηση

Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε από τον Δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο, το 1957, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στη βάση του συντριβανιού.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Δημήτριο Στ. Παπαδόπουλο εγγονό του αείμνηστου Δημάρχου «την ιδέα για την κατασκευή του συντριβανιού, στην Κατερίνη, ο παππούς μου την είχε από τις αρχές της δεκαετίας του ’50, όταν επισκεπτόμενος ένα πάρκο στην Κωνσταντινούπολη - πριν ακόμη γίνει δήμαρχος - είχε αναφέρει στους οικείους του, ότι αν εκλεγεί δήμαρχος θα κατασκευάσει ένα όμοιο στην Κατερίνη, όπως και τελικά έγινε».

Όπως παρατηρεί σχετικά ο Παρασκευάς Καλπατσόγλου, στο συγγραφικό του έργο με τίτλο «Το σπίτι μου….. Η γειτονιά μου….Η πόλη μου» (Κατερίνη 2015), ο δήμαρχος (Σ.Παπαδόπουλος), « […] επέβλεψε προσωπικά για την κατασκευή του. Για την εποχή του θεωρήθηκε πρωτοπόρο έργο, διότι διέθετε έγχρωμους προβολείς, που το φώτιζαν όταν λειτουργούσε το βράδυ. Στη δεξαμενή του υπήρχαν και μεγάλα χρυσόψαρα που προκαλούσαν το θαυμασμό όλων των επισκεπτών».

Σήμερα, τα χρυσόψαρα «επέστρεψαν» στα νερά του συντριβανιού και συμπληρώνουν τη λιτή του διακόσμηση και τον όμορφο αισθητικά φωτισμό.




Το αναβρυτήριο - όπως το αναφέρουν οι εφημερίδες της περιόδου κατασκευής - του δημοτικού πάρκου, που σε εποχές, κατά τις οποίες δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ήταν το σημείο αναφοράς στις συναντήσεις των Κατερινιωτών και των επισκεπτών της πόλης επιστρέφει ανανεωμένο στην καθημερινότητά μας.

Πηγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας (κατασκευή συντριβανιού): Αρχείο Π. Καλπατσόγλου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού