Η «Ολυμπιάδα» στο περιοδικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ολύμπιου Βήματος,μπορεί ο οικισμός «Ολυμπιάδα» στον Κορινό να μην έχει λάβει σάρκα και οστά και προς το παρόν να υπάρχει στασιμότητα γύρω από το θέμα, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε να γίνει αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό «International Journal of Low-Carbon Technologies» του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.


Η δημοσίευση, η οποία φέρει τον τίτλο «Design and performance analysis of zero-energy settlement in Greece» (μετ. «Ανάλυση του σχεδιασμού και της απόδοσης οικισμών μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ελλάδα») και δημοσιεύθηκε στις 8 Μαρτίου 2016, είναι διαθέσιμη στο κοινό στην ιστοσελίδα http://ijlct.oxfordjournals.org/


Τη δημοσίευση γνωστοποίησε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με το θέμα της «Ολυμπιάδας». Η ερώτηση έγινε με αφορμή δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 7 Μαΐου, με τίτλο «Η Ε.Ε. πιέζει για την προστασία υγρότοπου στον Κορινό».

Εκεί αναφερόταν πως «στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας για σχέδια ανέγερσης παραθεριστικού οικισμού μέσα σε υγρότοπο στην Πιερία.

Προ μηνός, οι κοινοτικές υπηρεσίες επανήλθαν, ζητώντας από το υπ. Περιβάλλοντος πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης και αν έχουν γίνει ενέργειες για την αποκατάσταση της περιοχής. Ο Δήμος Κατερίνης, πάντως, επιμένει ότι η περιοχή είναι βοσκότοπος και δεν φιλοξενεί σημαντικά είδη».

Ακολούθως υπάρχει αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης της «Ολυμπιάδας», η οποία όπως επισημαίνεται ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ενώ «τον περασμένο Μάρτιο, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ε.Ε. ζητεί να πληροφορηθεί “αν έχουν ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα για τον οικισμό και αν έχει γίνει κάποια ενέργεια για την αποκατάσταση των αλλοιωθέντων ενδιαιτημάτων στην περιοχή”».

Σημειώνεται επίσης πως «ο υπεύθυνος για το έργο, ο Δήμος Κατερίνης, είναι ενοχλημένος από την προσφυγή και υποστηρίζει ότι η περιοχή δεν έχει προστατευτέα χαρακτηριστικά» και φιλοξενεί δηλώσεις του δημάρχου, στις οποίες μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Δεν χρειαζόμαστε αυτόκλητους προστάτες του περιβάλλοντος, που όχι μόνο δεν βλάπτεται, αλλά ωφελείται από την κατασκευή του οικισμού».

Απαντώντας ο κ. Χιονίδης τόνισε πως δεν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη επί του θέματος ούτε ο δήμος Κατερίνης έχει παραιτηθεί ή οπισθοχωρήσει από την υπόθεση. «Το αντίθετο. Μάλιστα στο περιοδικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υπάρχει δημοσίευση που μας έχει ως πρώτο παράδειγμα. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και σε εκδόσεις αδειών» υπογράμμισε με έμφαση.

Επιπλέον, ο δήμαρχος έκανε αναφορά στη διαδικασία EU PILOT. Συγκεκριμένα, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει πιθανή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας ή αν δεχθεί σχετική καταγγελία, επιχειρεί να επιλύσει τάχιστα το πρόβλημα με το οικείο κράτος μέλος μέσω του λεγόμενου «διαρθρωμένου διαλόγου» (EU PILOT).

«Εμείς καταφέραμε να πάρουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Στείλαμε στο EU PILOT τις απόψεις μας. Σεβόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη. Σήμερα έχει αλλάξει και η άποψη του Συμβουλίου της Επικρατείας επί τω βέλτιω. Προστασία του περιβάλλοντος δε σημαίνει πως θα παραμείνει όπως ήταν όταν οι άνθρωποι ήταν Νεάντερνταλ.

Λένε ότι δήθεν έχουν κάνει μελέτες για τα πουλιά βγάζοντας κάποιες φωτογραφίες. Και μένα στο σπίτι μου ήρθε μια μέρα ένας πελαργός. Τι σημαίνει, ότι είναι οικότοπος; Εμείς από μόνη μας ζητήσαμε ετήσια παρακολούθηση όλων των βιολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, δηλαδή ποια είναι η πανίδα και η χλωρίδα» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό, είναι στην αγγλική γλώσσα και λαμβάνει ως αντικείμενο μελέτης την «Ολυμπιάδα» ως οικισμό με μηδενική κατανάλωση ενέργειας. Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται τα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, ο αρχιτεκτονικός και βιοκλιματικός σχεδιασμός, οι λεπτομέρειες της κατασκευής και άλλες πιο εξειδικευμένες λεπτομέρειες, που συνοδεύονται από πίνακες, σχεδιαγράμματα, ραβδογράμματα κ.τ.λ., σχετικά με τα κτίρια και τις χρήσεις τους.

Ακολουθούν τα συμπεράσματα, τα οποία καταλήγουν ως εξής (σε ελεύθερη μετάφραση): «Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ένας ορθός σχεδιασμός, με την εφαρμογή κατάλληλων ενεργητικών και παθητικών μέτρων αποδοτικότητας, μπορεί να μετατρέψει την “Ολυμπιάδα” στο πρώτο εθνικό παράδειγμα ενός οικισμού με κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (NZEB).

Αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω εμβάθυνση σχετικά με τη σχέση κόστους - αποτελεσματικότητας για τις έννοιες των σχεδόν και των καθαρά μηδενικών καταναλώσεων ενέργειας, που εφαρμόζονται σε αστικές περιοχές και που δεν αφορούν μεμονωμένα κτίρια».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού