Οι Ποντιακοί Σύλλογοι της Πιερίας τίμησαν τις εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία.

Οι Ποντιακοί Σύλλογοι του νομού Πιερίας, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης, πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.



 Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη ομιλία από την Σίσση Σπυριδοπούλου, από τον Σύλλογο των Πλατανακίων, ως εκπροσώπου Ποντιακών Συλλόγων νομού Πιερίας την οποία παρακολούθησε το εκκλησίασμα με προσήλωση και με ιδιαίτερη συγκίνηση.

Τα κόλλυβα ετοίμασαν γυναίκες του Συλλόγου Νέας Τραπεζούντας, η πρεσβυτέρα Σταυριανίδου Παρασκευή και η κα Τσέπου Πολυξένη,  έχοντας τον συντονισμό των Συλλόγων στην εκκλησία ο Κυριάκος Κωνσταντινίδης του Συλλόγου της Σεβαστής.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε πομπή από αντιπροσωπείες των συλλόγων, Ποντιακών και άλλων Συλλόγων της πόλης μας (Εστία Πιερίδων Μουσών, ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης Γεωργάκης Ολύμπιος", ο Σύλλογος Μικρασιατών Κατερίνης, Το Λύκειο Ελληνίδων), με τις στολές και τα λάβαρά τους και πλήθος κόσμου προς την Πλατεία Γενοκτονίας στην οδό 19ης Μαΐου για την κατάθεση στεφάνων.

Το στεφάνι εκ μέρους των Ποντιακών Συλλόγων κατέθεσαν δυο νέα παιδιά, μέλη του Ποντιακού Συλλόγου του Κορινού.

Το απόγευμα στις οκτώ, ακολούθησε εκδήλωση στο κατάμεστο από κόσμο συνεδριακό κέντρο του Δήμου (ΕΚΑΒΗ).

Η εκδήλωση περιελάμβανε την εισήγηση που πραγματοποίησε εκ μέρους των Ποντιακών Συλλόγων ο ιατρός Δημήτρης Προκοπίδης αναφερόμενος στο γεγονός της γενοκτονίας τεκμηριώνοντάς το ιστορικά και προκαλώντας έντονη συγκίνηση όταν αναφέρθηκε στην στάση των Τούρκων επιφανών ιστορικών και διανοητών κατά την πρώτη διάσκεψη στις 9 Απριλίου 2016 στην Άγκυρα, όπου μίλησαν ευθέως για γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και κράτησαν όρθιοι ενός λεπτού σιγή. 


Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Φίλη και διάβασε το μήνυμα που στείλανε για την εκδήλωσή μας οι επιφανείς Τούρκοι διανοητές και Ακαδημαϊκοί:

«Αξιότιμε κύριε Δημήτρη Προκοπίδη, αντιπρόεδρε του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης, 

Παρ’ όλη τη γενοκτονία και εξορία που δεχτήκατε πριν από εκατό χρόνια, συνεχίσατε την αντίσταση σας και καταφέρατε να προστατέψετε την ύπαρξη σας. Μ’ αυτή τη τίμια προσπάθεια σας, δε περάσατε απλά ένα τεστ αξιοπρέπειας, αλλά ταυτόχρονα γίνατε παράδειγμα και ελπίδα και σ’ άλλους λαούς που δέχτηκαν παρόμοιες καταπιέσεις και σφαγές. Σ’ αυτό τον κόσμο, δεν υπάρχει ήττα για τους αποφασισμένους… Σας χαιρετούμε με σεβασμό εσάς όλους.

Dr. Fikret Başkaya, Πρόεδρος «Ιδρύματος Φόρουμ Τουρκίας και Μέσης Ανατολής» και Πρόεδρος Ελεύθερου Πανεπιστημίου Sait Çetinoğlu»

Στη συνέχεια ακολούθησε η εξαιρετική ομιλία του γνωστού σκιτσογράφου – συγγραφέα Στάθη Σταυρόπουλου (ΣΤΑΘΗΣ), με θέμα: «19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- Ο απόηχος πρέπει να αποκτήσει ήχο σήμερα»

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με δρώμενο με απαγγελίες-μαρτυρίες, από τον Δημήτρη Προκοπίδη, Περιστέρα Πεϊδου και Λάζαρο Τζορμπατζίδη και με την συμμετοχή της μικτής Χορωδίας των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας που απαρτιζότανε από την χορωδία της Ένωσης Ποντίων Πιερίας, την χορωδία της Νέας Τραπεζούντας και από την χορωδία της Παναγίας Σουμελά υπό την διεύθυνση του χοράρχη Γιάννη Τοπαλίδη και με την συμμετοχή των νεαρών λυράρηδων των συλλόγων που καταγοήτευσαν τους παρευρισκόμενους. Το ψήφισμα απήγγειλε ο Δημήτρης Αμπερίδης, το δε βιβλίο στον ομιλητή παρέδωσε ο Βασίλης Παραδισόπουλος.



Την εκδήλωση χαιρετίσανε ο Αιδεσιμότατος Ιωάννης Υφαντίδης Ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, η Αντιπεριφερειάρχης Κατερίνης κα Σοφία Μαυρίδου και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης κ. Παυλίδης Θεόδωρος.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς