Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή αιμοδότη η αυριανή 14 Ιουνίου.

Η 14η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.



Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια επί της ουσίας προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Με 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει, ο αιμοδότης δίνει ανιδιοτελώς ένα κομμάτι του εαυτού του στην κυριολεξία για να βοηθήσει το σημερινό ή αυριανό πάσχοντα συνάνθρωπό του.

Οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα ανέρχονται σε 750.000 μονάδες το χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του 2014. Σε κάθε 10 νοσηλευόμενους αρρώστους, οι δύο χρειάζονται μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματίας απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος. 

Τακτικοί αιμοδότες είναι μόνο το 0,65% του πληθυσμού της Ελλάδας και επειδή οι αυξημένες ανάγκες δεν καλύπτονται πλήρως η χώρα αναγκάζεται να εισάγει αίμα από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό, γεγονός οικονομικά ασύμφορο.

Η αναλογία των εθελοντών αιμοδοτών είναι 50% από το συγγενικό περιβάλλον των ασθενών, 40% από τους μεμονωμένους εθελοντές αιμοδότες και τους συγκροτημένους συλλόγους εθελοντικής αιμοδοσίας και 10% από τις ένοπλες δυνάμεις.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας μας θα πρέπει το 10% του πληθυσμού να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο αίμα, οι συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες να είναι 300-330.000 άτομα στο σύνολο του πληθυσμού και να προσφέρουν αίμα 2-3 φορές το χρόνο.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι «To αίμα μας ενώνει » - «Blood connects us all».
Οι μέχρι σήμερα προγραμματισμένοι χώροι διεξαγωγής αιμοληψίας είναι οι κάτωθι:

Κεντρικά Γραφεία της ΝΔ, Λ. Συγγρού 340 (Ισόγειο) & ώρες από 09:30 π.μ. έως 12:00 μ.μ. 

(για τα μέλη των Οργανώσεων του ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Για τις υπόλοιπες Οργανώσεις, οι αρμόδιες ΝΟ.Δ.Ε έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν τον τρόπο διεξαγωγής της αιμοληψίας καθώς επίσης και τον χώρο αυτής.

Για κάθε απορία σχετικά με τη Δράση στο τηλέφωνο 210-9444299 ή στο e-mail : socialnet@nd.gr.

Αντίθετα η Κύπρος έχει  100% εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία, καλύπτει τις ανάγκες της για αίμα, όντας σε μια λίστα 62 χωρών με πολύ καλό επίπεδο αιμοδοσίας. 

Το αίμα που ρέει στις φλέβες του μεταγγιζόμενου ασθενή ή τραυματία και προέρχεται από τον αιμοδότη, συνδέει αυτούς τους δύο άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, με πολύ ισχυρούς και στέρεους δεσμούς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Αίματος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, που εορτάζεται στις 14 Ιουνίου.

Το Κέντρο Αίματος, στο μήνυμά του, ευχαριστεί όλους τους αιμοδότες και αναφέρει ότι “η Κύπρος είναι μια από τις 62 χώρες του κόσμου που καλύπτουν τις ανάγκες τους σε αίμα, με 100% εθελοντική και μη αμειβόμενη αιμοδοσία, είμαστε πρώτοι σε ποσοστό αιμοδοτών σε σχέση με τον πληθυσμό, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ενώ η συλλογή αίματος ξεπερνά τις 60,000 το χρόνο”.

“Κάθε χρόνο μεταγγίζονται σε διάφορους ασθενείς και τραυματίες πέραν των 120,000 παραγώγων αίματος. Οι νέοι μας έχουν συγκινητική συμμετοχή σε αιμοδοσίες που διοργανώνονται στα λύκεια, στα πανεπιστήμια και στα στρατόπεδα μας” προστίθεται.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αίματος, οι ανάγκες σε αίμα είναι τεράστιες και “η ιδιαιτερότητα μας, που προκύπτει από το πολύ ψηλό ποσοστό θαλασσαιμικών ασθενών, είναι ένα γεγονός που πρέπει να μας θέτει σε συνεχή εγρήγορση”.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού