Ας σεβαστούμε την εθνική μας κληρονομιά !!!

Ο Κορινός έχει την ευλογία να είναι στο επίκεντρο μεγάλων αρχαιολογικών ανασκαφών και ανακαλύψεων όπως:






1.         Στην θέση  Τούμπες Κορινού με τους Μακεδονικούς Τύμβους.

2.         Στη θέση Ρεβένια Κορινού με την ανακάλυψη ανθρώπινου σκελετού (μέσα 7ης χιλ. - αρχές 6ης χιλ. π.Χ).

3.         Στην θέση Κρανιά Κορινού, όπου βρέθηκε αρχαίος οικισμός και αρχαίο νεκροταφείο.

4.         Στη θέση Λουλούδια στα αγροκτήματα Κίτρους κυρίως αλλά και του Κορινού εντοπίζεται ένας σημαντικός οικισμός της βόρειας Πιερίας, που αγνοούμε μέχρι στιγμής την ονομασία του.

Δυστυχώς όμως υπάρχουν μερικοί συνάνθρωποι μας οι οποίοι δεν σέβονται την κληρονομιά μας και βεβηλώνουν τους αρχαιολογικούς χώρους όπως στην περιοχή Κρανιά Κορινού, απ΄ όπου είναι και οι φωτογραφίες που μας έστειλε στο blog αγανακτισμένος πολίτης της περιοχής.


Κρανιά Κορινού 1



περιοχή Κρανιά Κορινού 2

περιοχή Κρανιά Κορινού 3

περιοχή Κρανιά Κορινού 4

Το φαινόμενο είναι λυπηρό και αποτρόπαιο. 

Παρακάτω ακολουθεί μια μικρή πληροφόρηση μόνο για την περιοχή Κρανιά Κορινού, μιας και παλιότερα είχαμε αναφερθεί και στις άλλες αρχαιολογικές περιοχές.


Πληροφόρηση από τη ΔΕΠΑ (Απολογισμός Αρχαιολογικών Εργασιών)

Τον Νοέμβριο του 1993, μετά από ενημέρωση του τρόπου εργασίας και κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου στα γραφεία της ΔΕΠΑ, μεταφερόμαστε στα εργοτάξια του Λιτοχώρου και της Δορκάδας με σκοπό την άμεση επίβλεψη εργασιών.

Εκείνη την εποχή γίνονται εκσκαφές στην περιοχή Κορινού Πιερίας για τον αγωγό φυσικού αερίου, παράλληλα με εργασίες για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου και της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή  του Μακρύγιαλου.

Το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων παρακολουθείται από τον υπεύθυνο για την περιοχή αρχαιολόγο της Εφορείας, ο οποίος μας ενημερώνει ότι στην περιοχή Κρανιά Κορινού υπάρχει αρχαίος οικισμός και αρχαίο νεκροταφείο, τα οποία είναι ήδη γνωστά από τα έργα κατασκευής του Α΄ κλάδου της Εθνικής οδού Κατερίνης – Θεσσαλονίκης και από γεωτρήσεις σε αγρούς της περιοχής.

Πραγματικά, μετά από κάποιες ημέρες εκσκαφών, στο 354χλμ του αγωγού εμφανίζονται αργόλιθοι, σε χώμα που δεν δικαιολογεί την ύπαρξή τους και είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης δραστηριότητας.

Έτσι ξεκινάμε τις ανασκαφικές εργασίες. Διαρκούν δύο μήνες και έρχεται στο φως μέρος του ελληνιστικού οικισμού. Αποκαλύπτονται τμήματα σπιτιών, δωμάτια εστίες και πολλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

Τα διάφορα αντικείμενα, καθώς και τα θραύσματα της κεραμικής συλλέγονται προσεκτικά και γίνεται συστηματική φωτογράφηση των τομών. Μετά την πλήρη αποκάλυψη οποιουδήποτε αρχαίου χώρου τυχαίνει να βρίσκεται στην πορεία του αγωγού, πραγματοποιείται τοπογραφική αποτύπωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων με τα πιο σύγχρονα μέσα από τοπογράφο μηχανικό του έργου.

Οι πέτρες αφαιρούνται και μετά από έγκριση της ΙΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων ο σωλήνας τοποθετείται μέσα στον αγωγό.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου γίνεται αφορμή για την πρώτη ανασκαφική έρευνα του παραπάνω οικισμού και ήταν η αρχή για μια μελλοντική επιστημονική ανασκαφή καθώς και τον προσδιορισμό του χρόνου της εγκατοίκησης, αφού βρέθηκαν νομίσματα και μία συλλογή πολύτιμων για την έρευνα κινητών ευρημάτων.


Πληροφόρηση από το Διεθνές συνέδριο στην μνήμη της Ηούς Ζερβουδάκη.

Στην «Κρανιά» του Κορινού βρέθηκαν εργαστήρια κεραµικής και µεταλλοτεχνίας, που χρονολογούνται στην ύστερη κλασική και την πρώιµη ελληνιστική εποχή.

Αν και γενικά η κατάσταση διατήρησης των ειδωλίων είναι αποσπασµατική, διακρίνουμε τύπους του 4ου αι. π.Χ., κάποιοι γνωστοί από ανάλογα δείγματα που βρέθηκαν και στην Πύδνα, όπως η καθιστή γυναικεία μορφή Πυ7449 και ο όρθιος σιληνός µε αυλό Πυ 8525, ενώ το ειδώλιο θεότητας Πυ 7443 που κρατεί φιάλη θα μπορούσε να ταυτιστεί µε την Αφροδίτη ή την Κυβέλη (εικ. 4). Άλλα σωζόμενα θραύσµατα προέρχονται από γυναικείες προτοµές, αλλά και γελοιογραφικές µορφές, ζώα και αντικείμενα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού