Ναταλία Νικολάου: Μεγαλύτερο κακό από την φτωχοποίηση. είναι η καταπίεση της Ελευθερίας. Αυτό είναι η μεγαλύτερη Τρομοκρατία.


Ναταλία Νικολάου:

-Ο Κομμουνισμός απέτυχε παταγωδώς στην Μέκκα του Κομμουνισμού.

-Μεγαλύτερο κακό από την φτωχοποίηση. είναι η καταπίεση της Ελευθερίας… Αυτό είναι η μεγαλύτερη Τρομοκρατία…

             
 Στην τελευταία της εκδήλωση για το 2017 η Σχολή Γονέων-Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης φιλοξένησε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, την κ. Ναταλία Νικολάου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών το 1992. Η εκλεκτή ομιλήτρια διαπραγματεύτηκε το πολύ ενδιαφέρον και επετειακό θέμα :

«Οκτωβριανή Επανάσταση 1917-2017…εκατό χρόνια μετά».

 Η κ. Νικολάου  αναφέρθηκε στις φάσεις και τους σταθμούς από τις οποίες πέρασε η επιβολή της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Όλη η ομιλία της συνοδεύτηκε από προβολή πλήθους αυθεντικών ντοκουμέντων που στήριζαν το περιεχόμενο της εισήγησής της. Πολλά από τα γεγονότα στα οποία αναφέρθηκε η κ. Νικολάου ήταν προσωπικές εμπειρίες ή πληροφορίες που συγκέντρωσε η ίδια μετά από πολυετή έρευνα και μελέτη.   

Την Εκδήλωση άνοιξε η μικτή χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέου Κεραμιδίου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ».  Με την άψογη -όπως πάντα- οργάνωση και εκτέλεση του μουσικού προγράμματος, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου και χοράρχη κ. Νικολάου Πατρή, τα μέλη της χορωδίας απέσπασαν το χειροκρότημα και σχόλια θαυμασμού. Επίσης θερμά συγχαρητήρια, αξίζουν στον καθηγητή μουσικής-μαέστρο κ. Ν. Πατρή, στους μουσικούς που συνόδευσαν τους χορωδούς, κ. Α. Κατσιούλη (ακορντεόν) και κ. Β. Τσιγγαρόπουλο (πνευστά).

 Στην αρχή της ομιλίας της η κ. Νικολάου περιέγραψε  την ατμόσφαιρα της εποχής και τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την κομμουνιστική επανάσταση του 1917 στη Ρωσία. Αναφέρθηκε στην κοινωνική κατάσταση, τη οικονομία, την επιστήμη και τη στρατιωτική οργάνωση της εποχής πριν και μετά την Οκτωβριανή επανάσταση. Προσπάθησε να διαλύσει πολλούς από τους μύθους που υπάρχουν ακόμα για τα χρόνια εκείνα και προσπάθησε να αναδείξει την αλήθεια γύρω από την επανάσταση την οποία χαρακτήρισε πραξικόπημα.

 Κατόπιν με ένα πλήθος φωτογραφικών ντοκουμέντων και εγγράφων απέδειξε ότι η κομμουνιστική ιδεολογία απετέλεσε την νέα θρησκεία της εποχής με συνέπεια να ακολουθήσουν διωγμοί των Χριστιανών και της εκκλησίας γενικά. Εκκλησίες και μοναστήρια μετατράπηκαν σε χώρους που εξυπηρετούσαν το καθεστώς. Επακόλουθο της τακτικής  των διώξεων, των εξοριών και των δολοφονιών στάθηκε το φαινόμενο των κρυπτοχριστιανών στα χρόνια που ακολούθησαν την επιβολή του κομμουνισμού. Ανάμεσα στους διωχθέντες της εποχής του Στάλιν ήταν και μεγάλος αριθμός  Ελλήνων.

Στη συνέχεια η εκλεκτή ομιλήτρια αναφέρθηκε στην κατάσταση κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, στο ρόλο της εκκλησίας και των κληρικών κατά τη διάρκεια του αγώνα καθώς και τις θυσίες τους.  Στάθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αγίου Λουκά του ιατρού. Άλλος σταθμός απηνών διωγμών κατά της θρησκείας και των πιστών ήταν η  εποχή που επικεφαλής της Ρωσίας ήταν ο  Χρουτσώφ.

Η ομιλία έκλεισε με εκτενή αναφορά  στην πτώση  του Κομμουνισμού, στις αιτίες και τις συνέπειες αυτής της πτώσης. Αναφέρθηκε στη γέννηση ενός νέου κράτους με θρησκευτικές και πολιτικές ελευθερίες. Την εποχή μετά την πτώση του συστήματος άνθισε και η δραστηριότητα του Ελληνισμού της Ρωσίας που σήμερα σημειώνει την παρουσία της σε όλους τους τομείς.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο ακόλουθος του Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κ. Αλεξέι Γρηγορούτσια ο οποίος μετέφερε τον χαιρετισμό του Γενικού Προξένου της Ρωσίας της Θεσσαλονίκης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς

Ώρες λειτουργίας για το Β' Κοιμητήριο Δήμου Κατερίνης