«Η φουστανέλα ως σύμβολο της επανάστασης του 1821» - Έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς της Νίτσας Ξανθοπούλου


Με το «Αντί, το Βελόνι, το όνειρο και το μεράκι - Η φουστανέλα ως σύμβολο της επανάστασης του 1821», μία έκθεση αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της Νίτσας Ξανθοπούλου, συνεχίζεται στην Αστική Σχολή, ο ανοιξιάτικος πολιτιστικός κύκλος εκδηλώσεων – δραστηριοτήτων, υπό τον τίτλο «Εαρινές Ημέρες Μουσών», ο οποίος καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εκφάνσεων της τέχνης  και του πολιτισμού.


Τα χέρια της Νίτσας Ξανθοπούλου ντύνουν διαχρονικά με ιδιαίτερη φροντίδα μοναδικές, χειροποίητες κούκλες σε μικρογραφία με αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, επενδύοντας αυτή τη φορά όλη της την αγάπη και το Μεράκι σε ήρωες της επανάστασης.

«Κάθε κούκλα είναι μία μοναδική δημιουργία. Όλες οι ενδυμασίες είναι πιστά αντίγραφα αυθεντικών φορεσιών και τις κατασκεύασα μετά από επισταμένη έρευνα που πραγματοποίησα συλλέγοντας μαρτυρίες σε επιτόπιες εξορμήσεις σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού» τονίζει η δημιουργός.




Την έκθεση επισκέπτονται καθημερινά μαθητές σχολείων, άτομα όλων των ηλικιών κ.α.

Τις εκδηλώσεις  διοργανώνει και φέτος η Εστία Πιερίδων Μουσών, σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 01 Απριλίου.

Ώρες λειτουργίας 10:00-13:00 και 18:00-21:00

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, την Κυριακή 25 Μαρτίου,  ώρα 19:00,  στην Αστική Σχολή με αφορμή την έκθεση θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα: «ο ρόλος της φουστανέλας» από τη φιλόλογο Γιώτα Παπαδοπούλου. Επιπλέον, η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά με τραγούδια προσαρμοσμένα στο κλίμα της ημέρας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς