Ερώτηση κ. Κουκοδήμου για δυσλειτουργίες προγράμματος εξοικονομώ ΙΙ



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΙΙ

Κύριε Υπουργέ,

Από τον Οκτώβριο του 2016, που ο Υφυπουργός Οικονομίας, ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανικών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωνε πως έως το τέλος του 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οικον» ύψους 500 εκ. ευρώ, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας ατέρμονης φλυαρίας.


Ενδεικτικά: –    Τον Φεβρουάριο του 2017 δημοσιεύματα του ενεργειακού τύπου κάνουν λόγο για έναρξη του προγράμματος στο α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τοποθετεί την προκήρυξη του νέου Εξοικονομώ εντός του Μαρτίου 2017 και παρουσιάζει το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ.

–    Αρχές Μαρτίου 2017, σε απάντηση ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλευτού της ΝΔ κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες» δηλ. έως το τέλος Απριλίου 2017.

–  Στις 19-5-2017, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Κορκολής, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία», σημείωσε πως εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον». Δηλ. έως το τέλος Αυγούστου 2017.

Στις 15/07/2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης εκτιμούσε πως θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2017.

–    Στις 23/10/2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος τον Νοέμβριο του 2017.

–    Τον Νοέμβριο του 2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2017.

–    Τον Δεκέμβριο του 2017 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος πολύ σύντομα.

–    Την 1η Φεβρουαρίου του 2018 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης προανήγγειλε την έναρξη του Προγράμματος στις 28/2/2018.

–    Στις 7/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «Ενεργοποιείται αύριο, 8 Μαρτίου, η ηλεκτρονική πλατφόρμα».

–    Στις 9/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «Τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου, στις 12:00 μ.μ. θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων.»

–    Στις 12/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί αύριο Τρίτη, στις 8:00 π.μ..»

–    Στις 13/3/2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ αναφέρει πως «Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί εκ νέου με την παρακάτω σειρά:

•        Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία και Δυτική Ελλάδα: Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 8:00 π.μ.

•        Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη: Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ.

•        Αττική και Νότιο Αιγαίο: Δευτέρα, 2 Απριλίου, 8:00 π.μ.»

Για να φτάσουμε στις 19 Μαρτίου με το άνοιγμα της πλατφόρμας για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, με σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας, που ταλαιπωρούν μηχανικούς και πολίτες.

Οι αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου είναι απολύτως δικαιολογημένες ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση σε κάποιες περιπτώσεις είτε οριστική διακοπή της διαδικασίας έως ότου διασφαλιστεί διαφανής διαδικασία, απρόσκοπτη, λειτουργική και αποτελεσματική.

Αντίστοιχα ο τεχνικός κόσμος ζήτησε την 15νθημερη παράταση στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων.

Το ΤΕΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την σωστή και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος.

Οι δυσλειτουργίες συνεχίζονται.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο εμμένει ότι τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν, ότι το σύστημα λειτουργεί κανονικά, ότι τα κονδύλια θα αυξηθούν, ότι οι δυσλειτουργίες λύθηκαν.

Ανησυχητική είναι η έλλειψη επαφής της κυβέρνησης με την πραγματικότητα. Όταν όλη η αγορά γνωρίζει την μεγάλη ζήτηση των πολιτών για συμμετοχή στο, επι τρία χρόνια «παγωμένο» πρόγραμμα, ο Υπουργός «εκπλήσσεται» ευχάριστα, που τα ελάχιστα κονδύλια που εξασφάλισε εξανεμίστηκαν σε λίγες ώρες.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή η διαχείριση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, αφορά στην διαχείριση δημόσιου χρήματος,

Επειδή η ένταξη στο πρόγραμμα αφορά στην ενίσχυση των πολιτών που δικαιούνται βάσει κριτηρίων, με συνέπεια να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία που το διαχειρίζεται άνισα

Επειδή θίγονται εκτός από τους πολίτες και οι μηχανικοί - σύμβουλοι, ως προς την αξιοπιστία τους έναντι των πολιτών – πελατών τους.  

Επειδή με την μη παρέμβαση δημιουργούνται καταστάσεις που δεν θεραπεύονται

Ερωτάσθε:

-Πώς είναι δυνατόν να ανακοινώνει το Υπουργείο την ομαλή λειτουργία του συστήματος, την ίδια ώρα που η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι κλειστή σύμφωνα με τις επίσημες καταγγελίες του ΤΕΕ αλλά και πλήθος δημοσιευμάτων

-Πως είναι δυνατόν να ανακοινώνεται συνεχώς από το 2016 ότι είναι έτοιμο να λειτουργήσει το πρόγραμμα και δεν έχει ελεχθεί η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας

-Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο να ανακοινώνει ότι δεν προχώρησε στην πρώτη εβδομάδα σε καμία αίτηση ένταξης, ενώ ανακοινώθηκαν εντάξεις εκατοντάδων περιπτώσεων και μάλιστα με ανάλυση ανά περιφέρεια;

-Εντάσσεται στο πλαίσιο της ισονομίας των πολιτών το πρόγραμμα ένταξης με σειρά χρονικής προτεραιότητας και κάποιοι να ευνοούνται και κάποιοι να αποκλείονται από την πρόσβαση για λόγους δυσλειτουργίας του συστήματος;

-Δεν είχατε τη βεβαιότητα για το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών και θεωρήσατε επαρκείς τους αρχικούς πόρους του προγράμματος;

-Πήρατε υπόψη σας τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την ομαλή οργάνωση και εν τέλει λειτουργία του συστήματος;

-Προτίθεσθε να  αποκαταστήσετε και με ποιόν τρόπο, πολίτες οι οποίοι αδικήθηκαν χωρίς να μπορούν είτε να υποβάλουν, είτε να ολοκληρώσουν την αίτησή τους για υπαγωγή στο πρόγραμμα, λόγω τεχνικών προβλημάτων και στρεβλώσεων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.  
-Υπάρχουν αλλά θα διερευνηθούν οι ευθύνες για το «φιάσκο» του προγράμματος στην έναρξή του;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς