Μήνυμα Σοφίας Μαυρίδου για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου, ορίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.



Πέρα από τα μηνύματα και τις εκδηλώσεις, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει άτομα με αναπηρία, να εξαλείψουμε φαινόμενα ρατσισμού, να άρουμε αποκλεισμούς και να δημιουργήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ισότιμης κοινωνίας, που θα εστιάζει στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, διασφαλίζοντας την κοινωνική τους ενσωμάτωση και βελτιώνοντας τη ζωή τους.

Ο σεβασμός στα άτομα με αναπηρία αποτελεί ύψιστη ένδειξη πολιτισμού. Τα άτομα με ΄΄ ιδιαίτερες ικανότητες΄΄ έχουν ανάγκη να νιώσουν το σεβασμό και όχι τον οίκτο της κοινωνίας. Τα άτομα με ΄΄ιδιαίτερες ικανότητες΄΄ διαθέτουν χαρίσματα και σπουδαία ταλέντα τα οποία ΄΄ ξεδιπλώνουν΄΄ μέσα από τη δημιουργικότητά τους σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πολιτική κ.ά..

Αν αναλογιστούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα άτομα με αναπηρία, τότε θα κατανοήσουμε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπιών και υιοθέτησης συμπεριφορών, που θα βελτιώνουν τη καθημερινότητά τους, πάντα με γνώμονα μια αξιοπρεπή και άνετη ζωή. Μια κοινωνία με ευκαιρίες, καθολική αποδοχή, πρόσβαση και ισότιμη συμμετοχή, είναι το περιβάλλον που αξίζουν τα άτομα με αναπηρία.

Παροχή μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, δημιουργία υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, επαγγελματικής αποκατάστασης, ψυχαγωγίας αλλά κυρίως αλλαγή κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων, αποτελούν μερικά μέτρα, που θα βελτιώσουν τη ζωή των ατόμων με αναπηρία και θα τους προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.

Οφείλουμε όλο το χρόνο και όχι μόνο σήμερα, να θυμόμαστε τα άτομα με αναπηρία. Με σεβασμό και αγάπη, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και τους συγχαίρουμε για τα μαθήματα ζωής που δίνουν σ΄όλους, αντιμετωπίζοντας τη ζωή με δύναμη, πείσμα και θέληση, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε για μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού