Πρωτοποριακή ευρεσιτεχνία από τον Ιορδάνη Ποιμενίδη που θα ''ταράξει'' τον κλάδο της γεωργίας
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Α΄ ΤΑΞΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΘΕΜΑ:ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ-ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΕΡΓΩΝ
''ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΡΟΤΡΟΥ ΜΕ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ''
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: Ιορδάνης Ποιμενίδης
ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Το άροτρο η αλλιώς αλέτρι, γνωστό από τον Ησίοδο ακόμη, είναι ένα από τα σημαντικότερα γεωργικά εργαλεία που βοήθησε τον άνθρωπο να εδραιωθεί μόνιμα σε συγκεκριμένες εύφορες περιοχές, να πάψει να περιφέρεται ως κυνηγός τροφοσυλλέκτης και να δημιουργήσει οργανωμένους οικισμούς και κοινωνίες. Από την περίοδο της προϊστορικής αρχαιότητας όμως έως και την εποχή μας σήμερα, το άροτρο, αυτή η σπουδαία για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους επινόηση, έχει αλλάξει αμυδρά ως προς τον κεντρικό του κορμό και αρχική ιδέα.
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΟΤΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ.
Όπως βλέπουμε και στις εικόνες 1,2,και,3 αντίστοιχα, το αγροτικό εργαλείο αυτό έχει διαφοροποιηθεί ελάχιστα εδώ και χιλιετίες σε σχέση με τα αρχικά του χαρακτηριστικά και το έργο που παράγει. Ο κύριος λόγος που το άροτρο έχει μείνει τεχνολογικά στάσιμο είναι, γιατί, όπως οι πρόγονοι μας στην αρχαιότητα, έτσι και εμείς σήμερα δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση και επικεντρωθήκαμε μόνο στην εξέλιξη των δυνάμεων που το έλκουν, με την βοήθεια των ζώων στο παρελθόν και με μηχανικά μέσα στην σύγχρονη εξέλιξή τους και στη μορφή που έχουν σήμερα ( ελκυστήρες – τρακτέρ).
`Η χρήση του είναι ίδια και απαράλλακτη και λίγο πολύ γνωστή σε όλους μας. Αναποδογυρίζει, αναμοχλεύει, φρεσκάρει και καλλιεργεί με το όργωμα τα οργανικά υλικά της γης, που βρίσκονται στο επιφανειακό στρώμα της. Όμως η μεγαλύτερη δυσκολία και το κυριότερο μειονέκτημα του στο όργωμα είναι, σε περιόδους ξηρασίας σε πολύ στεγνά και σκληρά εδάφη.
Μειονέκτημα πολύ σοβαρό, γιατί σε πρώτη φάση καθυστερούν οι εποχικές καλλιέργειες και δεύτερον και κυριοτέρον, αν σε αυτό το μεσοδιάστημα αναμονής, δεν έρθει η πολυπόθητη βροχή, αναγκάζει τους αγρότες να ποτίζουν οι ίδιοι τα χωράφια τους για να τα οργώσουν. Πράγμα το οποίο μεταφράζεται σε χάσιμο πολύτιμου παραγωγικού χρόνου, σημαντική απώλεια χρημάτων σε ρεύμα ή καύσιμα, άσκοπη εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων και αναπόφευκτα μόλυνση του περιβάλλοντος.
ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ.
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΡΟΤΡΟ.
Υπάρχουν πάρα πολλές ομοιότητες και διαφορές σ’ αυτήν την πανάρχαια αγροτική δραστηριότητα στις εικόνες 1,και,2. Αυτό όμως που τις συνδέει διαχρονικά είναι ο άνθρωπος και κάτι πολύ κωμικοτραγικό με αυτόν και το άροτρο. Από την αρχαιότητα έως και σήμερα, το παρατηρεί πάντα όταν το χρησιμοποιεί είτε είναι από πίσω, είτε είναι μπροστά από αυτό. Είναι ένα πικρό αστείο που δείχνει πολύ ξεκάθαρα ότι, λιγότερο οι πρόγονοι μας και περισσότερο εμείς, κάτι δεν κάναμε σωστά με το συγκεκριμένο αγροτικό εργαλείο. Κάποιο πρόβλημα που θα έπρεπε να είχαμε λύσει από καιρό και μας έχει ξεφύγει. Παρατήρηση από την οποία δόθηκε και το έναυσμα για να ξεκίνησε και η έρευνα για την βελτίωση του, με την καλύτερη δυνατή λύση η οποία είναι η νέα μορφή αρότρου με υδραυλική δόνηση.
ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Όπως προαναφέραμε στην εισαγωγή, υπάρχει μια τεχνολογική στασιμότητα στο άροτρο. Πέρα από την αντοχή και την αναβάθμιση των μεταλλικών εξαρτημάτων που το αποτελούν, δεν έχει γίνει καμία άλλη βελτίωση που να ενσωματώνει τις νέες καινοτόμες μηχανολογικές ανακαλύψεις του αιώνα μας στο συγκεκριμένο αγροτικό εργαλείο, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Σκοπός της έρευνας μας είναι ουσιαστικά η διασταύρωση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών επάνω στην μηχανική δομή του αρότρου, ώστε να αυξηθούν περισσότερο οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματά του στην άροση και να μειωθεί στο ελάχιστο το περιβαλλοντολογικό του αποτύπωμα.
ΣΤΟΧΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Στόχος της έρευνας μας λοιπόν είναι η εξέλιξη της άροσης με όσον το δυνατόν λιγότερη ισχύ έλξης, ανεξαρτήτου εποχής και μορφολογία εδάφους.
ΔΟΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΟΤΡΟ
Ο δονητής που βλέπουμε στην εικόνα, έχει έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο χρήσης και λειτουργίας. Έλυσε όμως μια για πάντα το πρόβλημα της συμπαγής χύτευσης μπετόν και βοήθησε στο έπακρο τις οικοδομικές εργασίες. Αντίστοιχα και ίσως πιο θετικά αποτέλεσμα περιμένουμε και στην δική μας περίπτωση στις γεωργικές καλλιέργειες, με την ενσωμάτωση του δονητή στο άροτρο.
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ-ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Παρατηρώντας τις δύο (2) εικόνες επάνω με την σειρά, φαίνεται πολύ ξεκάθαρα η διασταύρωση και ενσωμάτωση της τεχνολογίας που προαναφέραμε και την καινοτόμα μηχανολογική εξέλιξη του αρότρου με υδραυλική δόνηση που θέλουμε να πετύχουμε. Πηγή ενέργειας για την εφαρμογή μας αυτή, θα είναι το υδραυλικό σύστημα του ελκυστήρα-τρακτέρ.
Αυτή την τεχνολογία υδραυλικής δόνησης θέλουμε να εκμεταλλευτούμε και να την προσαρμόσουμε στο κάτω μπροστινό μέρος του αρότρου (υνί) ώστε να βυθίζεται ευκολότερα μέσα στη γη, να σχίζει και να διαμελίζει σκληρά χώματα και ρίζες, κάτω από οποιοδήποτε έδαφος.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1) Όπως σε όλες τις νέες εφαρμογές στην μηχανική τεχνολογία, έτσι και στο άροτρο με υδραυλική δόνηση θα προκύψουν σίγουρα κάποια προβλήματα-μειονεκτήματα που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί, η αντιληφθήκαμε σε σχέση με στην έρευνα που πραγματοποιήσαμε. Προβλήματα που όμως θα ξεπεραστούν στην πράξη και που ίσως με τον καιρό, να βοηθήσουν περισσότερο στην εξέλιξη και βελτίωση του νέου αρότρου με υδραυλική δόνηση.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
1) Εύκολη άροση σε πολύ στεγνά και σκληρά εδάφη.
2) Μειωμένη φθορά στον ελκυστήρα-τρακτέρ.
3) Λιγότερα καύσιμα.
4) Ελάχιστο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα.
5) Ενσωμάτωση της υδραυλικής δόνησης και σε άλλους αγροτικούς καλλιεργητές προεργασίας, όπως νύχια και ρίπερ.
Made by greek,
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου