Πως βγαίνει το τοπικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της κοινότητας

Στην τοπική κοινότητα Κορινού έχουμε πληθυσμό 3500 κατοίκους, άρα βάσει του αρ.5 παρ.2 «Κλεισθένη 1″– θα έχουμε 7μελές Συμβούλιο Κοινότητας. 

Αν πάρουμε για παράδειγμα τις εκλογές του 2014 και θεωρήσουμε ότι στις εκλογές του 2019 είχαμε τα ίδια αποτέλεσματα ψήφων και ίδιο αριθμό υποψηφίων συνδυασμών δηλ. 4, οι κατανομές των εδρών ανά συνδυασμό θα έχουν ως εξής:


Το εκλογικό μέτρο σύμφωνα με την παρ.1 αρ.33 «Κλεισθένη 1» είναι: «Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην κοινότητα όλοι μαζί οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές που διαιρείται µε τον αριθμό των εδρών του συμβουλίου κοινότητας. Δηλαδή με τα νέα δεδομένα με τον αριθμό επτά(7). Το πηλίκο που προκύπτει αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπόμενου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο», δηλ. 2998/7 = 428,28 + 1 = 429.




Οι δημότες ψήφισαν: Α΄ Συνδυασμός 1305 ψήφους (ποσοστό 43,53 %), Β΄ Συνδυασμός 785 (26,18 %), Γ’ Συνδυασμός 724 (24,15%), Δ΄ Συνδυασμός 184 (6,14 %).



Η κατανομή εδρών ορίζεται στον «Κλεισθένη 1» (παρ.1 αρ.33) ως εξής: «Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια µε το εκλογικό μέτρο και κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες, όσο και το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης». Δηλαδή πρακτικά:

Ο A΄ συνδυασμός λαμβάνει από α΄ κατανομή, 1305/429, δηλαδή 3 έδρες, ο Β΄ 785/429, άρα 1 έδρα, ο Γ΄ 724/429 άρα 1 έδρα και ο Δ΄ 184/429<1, 0 έδρες.

Απομένουν 2 έδρες και μένουν αχρησιμοποίητες υπόλοιπες ψήφοι για τον Α΄ 447, για τον Β΄ 356, για τον Γ΄ 295 και για τον Δ΄ 184.

Ο «Κλεισθένης 1» ορίζει (παρ.1 αρ.33): «Αν οι έδρες που καταλαμβάνουν οι συνδυασμοί που συμμετέχουν στην κατανομή µε την προηγούμενη διαδικασία είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία ΜΕΤΑΞΥ ΟΛΩΝ των συνδυασμών, ΕΙΤΕ ΕΛΑΒΑΝ ΕΔΡΑ κατά το προηγούμενο εδάφιο ΕΙΤΕ ΟΧΙ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑ υπόλοιπα που έχουν».

Δηλαδή θα λάβει 1 έδρα επιπλέον ο Α΄, 1 έδρα ο Β΄,  και 1 έδρα ο Γ΄ 0 ενώ ο Δ΄που δεν έπιασε το εκλογικό μέτρο τελικά θα παραμείνει χωρίς έδρα γιατί και στις αχρησιμοποίητες ψήφους το υπόλοιπο του δεν επαρκούσε.

Το τελικό αποτέλεσμα του Συμβουλίου Κοινότητας στο παράδειγμά μας, διαμορφώθηκε ως εξής :

Α΄ με 43,53% : 4 έδρες, Β΄ με 26,18% : 2 έδρες, Γ΄ με 24,15% : 1 έδρα, Δ΄ με 6,14% : 0 έδρες.

Ποιος όμως θα είναι ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Κοινότητας; Ποιος θα διοικήσει δηλαδή την Κοινότητα;

O «Κλεισθένης 1» ορίζει ότι Πρόεδρος ΔΕΝ γίνεται ο Επικεφαλής του Α΄ Συνδυασμού, όπως πρόβλεπε ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, αλλά, ο Πρόεδρος βγαίνει από ΕΜΜΕΣΗ εκλογή, σύμφωνα με το αρ.80: «Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμού».

Είναι προφανές ότι σε κοινότητες που θα υπάρχουν μόνο δύο συνδυασμοί ο πλειοψηφών συνδυασμός θα εκλέξει και τον πρόεδρο γιατί θα έχει και την πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων.  Σε κοινότητες που θα υπάρχουν περισσότεροι συνδυασμοί από δύο, καθοριστικό ρόλο για την εκλογή του προέδρου θα παίξει ο τρίτος και τέταρτος συνδυασμός  ή όσοι υπάρχουν.

Βέβαια στο παράδειγμα μας και με την διαφορά του πρώτου από τους άλλους συνδυασμούς, βλέπουμε πως ο πρώτος σε ψήφους συνδυασμός εκλέγει και τον πρόεδρο γιατί έχει την πληοψηφία.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που αν οι διαφορές είναι ελάχιστες μεταξύ των υποψήφιων συνδυασμών, να βγει πρόεδρος και συνδυασμός που δεν έπιασε καν το εκλογικό μέτρο.


Με στοιχεία από το site:https://pbnews.gr και τον  Απόστολο Κοιμήση που είναι Δήμαρχος Αμφιλοχίας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού