Landscape in the mist 1988(Τοπίο στην Ομίχλη) μια ταινία που μερικά πλάνα της, γυρίστηκαν στην παραλία της Αγ. Παρασκευής Κορινού

Γράφει ο Βλάσης Γκουζκούρης

Όταν επισκέφτηκα τη Ρόδο το '99, άκουγα συχνά για την παραλία Άντονι Κουίν. Στη Σκόπελο κ στη Νταμούχαρη του Πηλίου αναφέρονται στις παραλίες MAMMA MIA...κλπ. 

Όπως καταλαβαίνετε, οι περιοχές αυτές, διαφημίζουν τις ομορφιές τους, ονομάζοντας τες, με κάποια ονόματα που σχετίζονται με ταινίες των οπαίων, κάποια γυρίσματα χέουν γίνει στις περιοχές αυτές. 




Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά θα μου πείτε. Διότι τις προάλλες, παρακολούθησα μια παλαιά ελληνική ταινία του '88, η οποία έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις. 

Συγκεκριμένα, κέρδισε το βραβείο νέου κινηματογράφου Interfilm στο Φεστιβάλ Βερολίνου, το βραβείο Silver Hugo στο φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σικάγο και το βραβείο «Ταινία της Χρονιάς» στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Επίσης, πήρε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Βενετίας (Αργυρό Λέοντα, Βραβείο C.I.C.A.E., Βραβείο των φοιτητών του πανεπιστημίου 'La Sapienza'). 

Σύμφωνα με ψηφοφορία του περιοδικού Times η ταινία συμπεριλαμβάνεται στις 200 καλύτερες όλων των εποχών, κατακτώντας την 24η θέση και έμεινα, όταν βλέπω σε κάποια φάση (στο 75' περίπου) τον Στράτο Τζώρτζογλου πάνω σε μια μηχανή με δυο παιδιά να καταφτάνει στην παραλία του χωριού μας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής και να εκτυλίσσεται μια σκηνή διάρκειας 5 λεπτών περίπου. (Ήτανε τότε κέντρο θερινών διακοπών του στρατού η Περιοχή). 




Στο βάθος, από τη μια πλευρά να φαίνεται ο Όλυμπος αγέρωχος και η ατέλειωτη παραλία και έπειτα, όταν γυρνάει η κάμερα προς το "φανάρι", να φαίνεται η άπλα της υπόλοιπης παραλίας και από την άλλη πλευρά. 

Και αναρωτιέμαι...τόσα χρόνια, ΚΑΝΕΙΣ;ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν το εντόπισε, δεν το ανακάλυψε; Να προσδιοριστεί σε σχέση με την εν λόγω ταινία η συγκεκριμένη πανέμορφη παραλία μας κ μάλιστα με τιμές και να τοποθετηθούν και οι αντίστοιχες πινακίδες;  

Α, συγνώμη, ξέχασα να σας αναφέρω κ το όνομα της ταινίας...μιλάω για το "Τοπίο στην ομίχλη" του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, μια από τις πιο γνωστές ταινίες του πολυβραβευμένου Έλληνα σκηνοθέτη...

Αλλά τι σας λέω τώρα...συγνώμη που σας διέκοψα από την "ενημέρωση" κ τις "νουθεσίες" σας. 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς