«Ενημέρωση μαθητών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Πιερίας, σε θέματα πολιτικής προστασίας, μέτρα αυτοπροστασίας και χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης ΄΄112΄΄

Συνέντευξη τύπου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με θέμα: «Ενημέρωση μαθητών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Πιερίας, σε θέματα πολιτικής προστασίας, μέτρα αυτοπροστασίας και χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης ΄΄112΄΄» με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν από κοινού η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφία Μαυρίδου και ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Δημήτριος Συριανίδης, με θέμα: «Ενημέρωση μαθητών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Πιερίας, σε θέματα πολιτικής προστασίας, μέτρα αυτοπροστασίας και χρήσης του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης ΄΄112΄΄», την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Στέφανος Μπιτόπουλος, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δρ. Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Νικόλαος Χηνόπουλος και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Μαργαρίτα Αμανατίδου.

Την έναρξη του προγράμματος των ενημερωτικών επισκέψεων του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, που επεσήμανε ότι «μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα ενημερωθούν για θέματα ασφάλειας, αυτοπροστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σε καταστάσεις που επικρατούν ακραία φυσικά φαινόμενα, προκειμένου να προφυλαχθούν αλλά και να βοηθήσουν συνανθρώπους τους χρησιμοποιώντας τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης ΄΄112΄΄».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, τόνισε, ότι δυστυχώς ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης "112" και έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες που διανύουμε να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε θεσμούς, οργανισμούς, δράσεις και δομές που έχουν θεμελιωθεί στα ιδεώδη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνοχής, θεσμοί και δομές που είναι καθοριστικοί για την προστασία των πολιτών, όπως ακριβώς είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.

«Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας που δημιουργήθηκε το 2001 για τη στήριξη της κινητοποίησης βοήθειας έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών, ασχολείται με την καταγραφή, τον συντονισμό και την αλληλοσυμπληρωματικότητα των ικανοτήτων πολιτικής προστασίας των συμμετεχόντων κρατών. Η Ελλάδα μετέχει - μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα πλέον. Θα τολμούσα να πω ότι πλέον είμαστε μια πολυεθνική, πολυευρωπαϊκή ομάδα η οποία έχει κοινούς στόχους και κοινό όραμα και μέσα από τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού έχει αποκτήσει το πλέον κρίσιμο ζητούμενο, κοινή επιχειρησιακή γλώσσα συνομιλίας. Εκτός από την κοινή επιχειρησιακή γλώσσα συνομιλίας, υπάρχει νομοθετικά κατοχυρωμένη και η υπηρεσία του ενιαίου ευρωπαϊκού αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Προσέτι, υπογράμμισε, ότι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης "112", λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε με σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία των πολιτών με τις εθνικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες το έτος παράλληλα με τους εθνικούς αριθμούς κλήσης έκτακτης ανάγκης, η κλήση προς το "112” είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από: σταθερό τηλέφωνο, κινητό τηλέφωνο (ακόμα και χωρίς κάρτα SIM) και από δημόσια τηλεφωνική συσκευή (χωρίς τηλεκάρτα). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, το "112” μας συνδέει με: την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS (1056), την Ευρωπαϊκή Ανοιχτή Τηλεφωνική Γραμμή για αγνοούμενα παιδιά (116000), ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση που η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση στο “112” πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν την περιοχή (υπηρεσία εθνικής και διεθνούς περιαγωγής), ενώ η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται σε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά και γίνεται εντοπισμός της θέσης του καλούντος μέσω δορυφόρου.

Να σημειωθεί, ότι το φετινό πρόγραμμα είναι πιλοτικό και συμμετέχουν σχολικές μονάδες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με απώτερο στόχο να υλοποιηθούν αντίστοιχες ενημερώσεις και σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Άλλωστε, όπως, διευκρινίστηκε, όποια σχολική μονάδα επιθυμεί να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μπορεί να ενταχθεί μετά από σχετική αλληλογραφία με το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε.Πιερίας ή και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Γιατί η Πολιτική Προστασία, δεν είναι μόνο πρόληψη καταστροφών σε επίπεδο σχεδιασμού, δεν είναι μόνο σωστικές ενέργειες για την αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής και της δημόσιας περιουσίας, είναι η ενημέρωση των πολιτών κάθε ηλικίας, για τα μέτρα αυτοπροστασίας τους από έκτακτα και έντονα φυσικά φαινόμενα. Και για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε τις ενημερώσεις από τους μικρούς μας συμπολίτες, από τα βλαστάρια μας, από το μέλλον μας», είπε χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας για την αγαστή-όπως τη χαρακτήρισε- συνεργασία, επισημαίνοντας την ευαισθησία και την αγάπη που τον διακρίνει για τα παιδιά.

Όλοι οι παριστάμενοι επεσήμαναν τη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα του προγράμματος, συνεχάρησαν την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την πρωτοβουλία και δήλωσαν πρόθυμοι και έτοιμοι να συνδράμουν, με κάθε μέσο και τρόπο, για την καλύτερη υλοποίησή του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς