Ντρέπομαι.Έχω Μετανοιώσει και ζητώ να με συγχωρέσει η κοινωνία, τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων



Σάββας Ξηρός

Αμάρτησα στον Ουρανό στην γή και στον κόσμο…Θεωρώ μεγάλη Αλαζονεία να μην μετανοιώνει κανείς.

Εάν είχες παιδί τι θα του έλεγες? Να μην ακολουθήσει ποτέ το παράδειγμα του πατέρα του
Η Ωδύνη μου δεν μπορει να εκφραστεί με καμμία λέξη και θα δεχτώ την όποια ποινή μου επιβάλλει το δικαστήριο για να αποτελέσει για μένα την αρχή της κάθαρσης μου, γιατι για μένα κάθαρση δεν θα γίνει ποτέ. Ντρέπομαι…Έχω Μετανοιώσει και ζητώ να με συγχωρέσει η κοινωνία, τα θύματα και οι συγγενείς των θυμάτων

Αυτό θα με κυνηγάει για πάντα

Δικάστε με και καταδικάστε με γιατι δεν μπόρεσα να αποτρέψω αυτές τις εγκληματικές πράξεις

Ποια ιδεολογία είναι αυτή που οπλίζει…



Ο Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου ε.τ.  Νικόλαος Π. Ζαϊρης ήταν ο ομιλητής της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Κατερίνης στα πλαίσια του προγράμματος της Σχολής Γονέων, ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη 26 Φεβρουαρίου 2018 με συνδιοργανωτή το δικηγορικό σύλλογο Κατερίνης.  Η  ομιλία του είχε  σαν θέμα:

«Τα φαινόμενα μεταμέλειας και μετάνοιας στη δίκη της οργάνωσης 17 Νοέμβρη»

Ο άριστος δικαστικός λειτουργός κ. Ζαϊρης μετά από 39 χρόνια λαμπρής σταδιοδρομίας στο Δικαστικό Σώμα ως δικαστής, υπηρέτησε στα ύπατα αξιώματα της ιεραρχίας της Πολιτικής και Ποινικής δικαιοσύνης. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής του διαδρομής συμμετείχε ως προεδρεύων ή ως μέλος σε πολύ σημαντικές υποθέσεις που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο. 

Ο κ. Ζαϊρης, εκτός των άλλων υπήρξε και τακτικό μέλος στην πρωτοβάθμια δίκη της επαναστατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη που άφησε πίσω της 23 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και πολύ πόνο στους συγγενείς και φίλους των. Έχουν περάσει από τότε δεκαέξη χρόνια και οι συνέπειες της δράσεις της οργάνωσης εξακολουθούν να οδυνηρές. 

Η παραπάνω αποκαλυπτική δίκη διήρκεσε  δέκα μήνες και έδωσε την ευκαιρία στον ομιλητή να   γράψει μάλιστα και σχετικό βιβλίο 640 σελίδων που κυκλοφορήθηκε σε δυο εκδόσεις και τα έσοδα από την πώλησή του διατέθηκαν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Με την εμπειρία που αποκόμισε ο ομιλητής σαν μέλος  του δικαστηρίου στην παραπάνω δίκη  ήταν και το πιο κατάλληλο πρόσωπο να διαπραγματευτεί το θέμα που ανέπτυξε.

Ο κ. Ζαϊρης στην αρχή της ομιλίας του εξήγησε την επιλογή του να δεχθεί να είναι ο ομιλητής της εκδήλωσης. Μετά αναφέρθηκε  σε  περιπτώσεις κάποιων κατηγορουμένων στην παραπάνω δίκη, οι οποίοι παρά τη δεδομένη πολύχρονη παραβατικότητα, τη σκληρότητα και την ηθική αναλγησία που επέδειξαν απέναντι σε συνανθρώπους τους στην 27χρονη δράση της οργάνωσης, δεν απέβαλλαν ολοκληρωτικά και δεν είχαν ξεριζωθεί απ’ αυτούς κάποια ανθρώπινα αισθήματα. 

Ορισμένοι απ’ αυτούς που είχαν περιφερειακό και υποβοηθητικό κυρίως ρόλο, παρά τα σκληρά αντικοινωνικά αντανακλαστικά  και το ταξικό μίσος που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της δράσης τους έφτασαν, κάποια στιγμή, στην απόφαση να επιδείξουν κάποια μεταμέλεια, να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να ζητήσουν το αμέριστο έλεος του Θεού, όπως ένας βασικός κατηγορούμενος που δήλωσε: «Θεωρώ μεγάλη αλαζονεία να λέει κάποιος, ότι δεν έχει μετανιώσει για τίποτα στη ζωή του. 

Αυτό που θα άλλαζα, αν μπορούσα από όλη αυτή την ιστορία, θα ήταν να μην είχα αφαιρέσει ζωή. Αυτό θα με κυνηγάει για πάντα και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να το αλλάξω». Αναφέρθηκε επίσης, σε κάποιες αποκαλυπτικές και ενδιαφέρουσες εξομολογήσεις των κατηγορουμένων προς τον ίδιο, ενδεικτικές της εσωτερικής τους διεργασίας για αναθεώρηση των ιδεών τους, ώστε ο ακροατής σήμερα ευλόγως να διερωτάται, εάν όντως οι άνθρωποι αυτοί υπήρξαν κάποτε οι σκληρόκαρδοι, οι αμετανόητοι και ηθικά ανάλγητοι εγκληματίες. 

Στην έναρξη της εκδήλωσης η οποία ήταν αφιερωμένη στον προσφάτως εκλιπόντα Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Δημήτριο Κυριακού ακούστηκαν κομμάτια Μουσικής Δωματίου από Μουσικό Σχολείο Κατερίνης. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού