Συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη


Συνέντευξη Τύπου για τις επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο LAZART (Κολοκοτρώνη 16, Σταυρούπολη).



Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Άννα Μυκωνίου και ο πιανίστας-συνθέτης Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Οι εισηγητές επισήμαναν τη σπουδαιότητα των εκδηλώσεων για τον ένα αιώνα από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου, όπως διεθνώς αποκαλείται ο Α’ Παγκόσμιος, που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, το διήμερο 29 και 30 Σεπτεμβρίου. Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι τα Συμμαχικά Νεκροταφεία του Ζέιτενλικ και τη διοργάνωση ανέλαβαν από κοινού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπολεως, η ΠΕΔΚΜ και ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ενώ τελούν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Πολύ μεγάλο ιστορικό και επετειακό γεγονός, με διεθνή αντίκτυπο» χαρακτήρισε τις εκδηλώσεις ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ο Μεγάλος Πόλεμος σημάδεψε την ανθρωπότητα, αλλά και την περιοχή μας, τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τα συμμαχικά κοιμητήρια του Ζέιτενλικ, μαζί με τα υπόλοιπα ιστορικά μνημεία μαχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελούν το λεγόμενο «Μέτωπο της Θεσσαλονίκης», έναν από τους 10 σημαντικότερους και πιο αναγνωρισμένους τόπους, ιστορικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας ότι στο Ζέιτενλικ αναπαύονται περισσότεροι από 20.500 στρατιώτες, από όλες τις χώρες που πολέμησαν για τις δυνάμεις της Αντάντ στο πλαίσιο της Βαλκανικής Εκστρατείας.

«Σ’ αυτό το χώρο μπορεί κάποιος να αναλογιστεί τα δεινά που προκάλεσαν οι πόλεμοι και ταυτόχρονα να νιώσει ευγνωμοσύνη αλλά και συγκίνηση για τους αγωνιστές που θυσιάστηκαν, για να απολαμβάνουμε όλες οι μεταγενέστερες γενιές τα αγαθά της ειρήνης και της ελευθερίας. Φέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουμε αποφασίσει να τονίσουμε ακόμη περισσότερο και να επισφραγίσουμε, μαζί με τους εκλεκτούς επισκέπτες των ξένων κρατών που προσκαλέσαμε και θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις, την κοινή βούληση μας να συνυπάρχουμε και να συμπορευτούμε στο παρόν και το μέλλον. Να αναδείξουμε όλα εκείνα που μας ενώνουν, αφήνοντας πίσω όσα μας χώρισαν στο παρελθόν», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις φετινές εκδηλώσεις, εξαίροντας το λόγο, τη στάση και την εμπνευσμένη καθοδήγησή του, ενώ επισήμανε την ισχυρή βούληση όλων των διοργανωτών να τονίσουν τη ξεχωριστή σημασία της επετείου. Την αρχική ιδέα για την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος διαμόρφωσε ο κ.κ. Βαρνάβας, ενώ ο κ. Κυρίζογλου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια διασφάλισε με τη σειρά του ότι η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία θα αποτίσουν το φόρο τιμής που αναλογεί στους αγωνιστές και τους ήρωες της κορυφαίας επετείου. Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε ο κ. Τζιτζικώστας και στον παγκοσμίου φήμης συνθέτη και πιανίστα Γεώργιο – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, ο οποίος συνέθεσε και θα παρουσιάσει το κονσέρτο «Εκ Νεκρών» σε παγκόσμια πρώτη, ένα έργο που προετοίμασε ειδικά για την επέτειο των 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «χρέος μας είναι να χαράξουμε νέους δρόμους συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των κρατών και των λαών. Να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, αλληλεγγύης και ειρηνικής συνύπαρξης. Το οφείλουμε στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την ευημερία μας. Το οφείλουμε και στα παιδιά μας, τα παιδιά όλου του κόσμου, στις νέες και μελλοντικές γενιές που αξίζουν να χαμογελούν και να απολαμβάνουν τη ζωή».

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος και δήλωσε ότι «τα συμμαχικά νεκροταφεία καθιστούν σημαντική τη Δυτική Θεσσαλονίκη, διότι φιλοξενούν 20.500 στρατιώτες της ειρήνης. Η συνάντησή μας στην επέτειο των 100 χρόνων από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πόλεμου αποτελεί μια γιορτή ειρήνης και σφραγίζεται αφενός με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, αφετέρου με την κυριακάτικη αναστάσιμη λειτουργία στο σερβικό τομέα των κοιμητηρίων, στο μνημειακό παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου όλοι θα προσευχηθούμε για εκείνους που χάθηκαν άδικα. Δε θα είναι μια απλή λειτουργία, θα είναι μια διαδήλωση προσευχής για την ειρήνη στον κόσμο. Με ένα μήνυμα: Να μην υπάρξουν ποτέ πια πόλεμοι, ας είμαστε όλοι αγωνιστές και εργάτες για την ειρήνη στον κόσμο».

Ο κ. Κυρίζογλου έκανε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εξήγησε τη σπουδαιότητα που έχει η συγκεκριμένη επέτειος των 100 ετών από τη λήξη του Μεγάλου Πολέμου για την περιοχή και τόνισε: «Στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, επί της οδού Λαγκαδά, υπάρχουν τα Συμμαχικά Κοιμητήρια Ζέιτενλικ, που είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη των Βαλκανίων, όπου βρίσκονται οι τάφοι στρατιωτών των συμμάχων της Αντάντ, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό χώρο μνήμης, πολύτιμο ιστορικό θησαυρό. Για τους Ινδούς, που πολέμησαν στο πλευρό των Βρετανών, υπάρχει το Κοιμητήριό τους στον Άγιο Νεκτάριο (Δενδροπόταμο) Μενεμένης. Εκατό χρόνια μετά τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θυμόμαστε, μνημονεύουμε και τιμάμε όλους όσους έδωσαν τη ζωή τους υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, υπέρ της ελευθερίας αλλά και τα εκατομμύρια των αθώων αμάχων θυμάτων».

Η κ. Μυκωνίου αναφέρθηκε στη βραδιά μνήμης το Σάββατο, στη Μονή Λαζαριστών και στη συμμετοχή πολύ σημαντικών πολιτιστικών φορέων, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, όπως και σπουδαίοι καλλιτέχνες.

Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε στο έργο του, το κονσέρτο «Εκ Νεκρών», που θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη στη «Βραδιά Μνήμης 100 χρόνια από το Μεγάλο Πόλεμο». Η αφορμή γι’ αυτό το έργο ήταν η τιμητική ανάθεση της δημιουργίας του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είπε ο κ. Λαζαρίδης και αναφέρθηκε στα τρία σημεία από τα οποία προήλθε η έμπνευσή του.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς