Οι ''Νεφέλες'' του Αριστοφάνη στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Κορινού

Στα πλαίσια της Διεθνής Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού  “ ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ” την Παρασκευή 28 Σεπ 2018 στις 10:00 π.μ. οι μαθητές οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα έχουν την τύχη  να παρακολουθήσουν την παράσταση ''Νεφέλες" από τους μαθητές του 4ου ΓΕΛ Χανίων.



Τι είναι τα Ολύμπια εν Δίω:

Στις πλαγιές του μυθικού Ολύμπου, την κατοικία των αρχαίων θεών, και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας – Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων - η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Τουρισμού του Υπουργείου Διοικητικών και Εσωτερικής μεταρρύθμισης (πρώην Μακεδονίας – Θράκης) και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO , με τίτλο: «Ολύμπια εν Δίω»

Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Κάθε μέρα είναι αφιερωμένη σε καθεμία από τις εννέα Πιερίδες Μούσες που ήταν κατά την Ελληνική Μυθολογία προστάτιδες της γνώσης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. 

Ήταν δε οι: Καλλιόπη, Ευτέρπη, Κλειώ, Ερατώ, Μελπομένη, Πολύμνια, Τερψιχόρη, Θάλεια, Ουρανία. 

Η διοργάνωση αυτή αποτελεί αναβίωση των αρχαίων αγώνων θεάτρου, μουσικής και αθλητισμού που διεξάγονταν στον ίδιο χώρο, την ιερή πόλη των Μακεδόνων, με τον ίδιο τίτλο: « Ολύμπια εν Δίω». 

Στο ίδιο Αρχαίο Θέατρο του Δίου ο μεγάλος τραγικός ποιητής Ευριπίδης έγραψε και παρουσίασε πέντε έργα του, κορυφαίο των οποίων είναι οι «Βάκχες». Κατά τις αρχαίες μαρτυρίες ο Ευριπίδης πέθανε εδώ και θάφτηκε στην Πιερία σύμφωνα με το επιτάφιο επίγραμμα. 

«Χαίρε μελαμπετάλοις, Ευριπίδη, εν γυάλοισι Πιερίας τον αεί νυκτός έχων θάλαμον…ως αν ο λάτρις Πιερίδων ναίης αγχόθι Πιερίδων». « Χαίρε Ευριπίδη που έχεις το θάλαμο της αιώνιας νύχτας(τάφο) στα μελανά ακρογυάλια της Πιερίας…..Εσύ που λάτρεψες τις Πιερίδες (Μούσες) κατοικείς κοντά τους. 

Τα αρχαϊκά ορχηστρικά σκηνικά και αθλητικά δρώμενα που διεξάγονταν στις πλαγιές του Ολύμπου προς τιμή του Δία, ο βασιλιάς Αρχέλαος (413-399π.χ.) τα συγκρότησε και τα ανέδειξε σε πανελλήνιο θεσμό στο Δίον όπου συνέρρεαν χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον ελληνικό και αργότερα το ρωμαϊκό κόσμο. Παράλληλα με τους θεατρικούς αγώνες διεξάγονταν μουσικοί και αθλητικοί αγώνες στους οποίους έπαιρναν μέρος καλλιτέχνες και αθλητές αλλά και ρήτορες που παρουσίαζαν τις δεξιότητες τους. 

Οι γιορτές ξεκινούσαν με θυσία στον Ολύμπιο Δία γι’ αυτό και ονομάστηκαν « Ολύμπια εν Δίω» και στη διάρκειά τους τιμούνταν οι εννέα κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Μεγάλη πανελλήνια αναγνώριση απόκτησαν τα «Ολύμπια εν Δίω» κατά τη βασιλεία του Φιλίππου του Β΄ και του γιου του Αλεξάνδρου του Γ΄(του Μεγάλου). 

Τα ¨Ολύμπια εν Δίω¨ συνεχίστηκαν μέχρι τη χριστιανική εποχή ως πανελλήνια γιορτή, ώσπου τα διαδέχτηκαν τα Δημήτρια αφού η Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε πρωτεύουσα της Μακεδονίας. 

Η θεματική των νεανικών αυτών αγώνων περιλαμβάνει έργα αρχαίου Ελληνικού και Λατινικού δράματος αλλά και άλλων λαών όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές, όπως και αθλήματα αυτούσια αρχαϊκά. 

Τα θέματα των μουσικών σχημάτων προσάδουν με την ατμόσφαιρα της διοργάνωσης. Ακολουθώντας το πρότυπο της αρχαίας διοργάνωσης ¨Ολύμπια εν Δίω¨ συμπεριλαμβάνουμε και μουσικά νεανικά σχήματα καθώς και αθλητικές νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την αναβίωση αγώνων της κλασσικής Ολυμπιάδας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς

Ώρες λειτουργίας για το Β' Κοιμητήριο Δήμου Κατερίνης