Δήμος Κατερίνης: «Η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου και των Πιερίων σε μοχλό ανάπτυξης»

Την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου και των Πιερίων σε μοχλό ανάπτυξης και εξέλιξης προάγει διήμερη εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο Ελατοχώρι και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στην Πέτρα Ολύμπου αντίστοιχα, ο Δήμος Κατερίνης, ο Πολιτιστικός - Λαογραφικός Σύλλογος Ελατοχωρίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πέτρας Ολύμπου "η Λόκοβη".


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως  Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, ενώ φέρει την σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ειδικότερα, το 2018 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει περισσότερα άτομα να ανακαλύψουν και να ενστερνιστούν την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, και να ενισχύσει την αίσθησή τους ότι ανήκουν σε έναν κοινό ευρωπαϊκό χώρο. Το σύνθημα του ΕΕΠΚ είναι: «Η κληρονομιά μας: όταν το παρελθόν συναντά το μέλλον».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συμβάλουν στην επιτυχή υλοποίηση του ΕΕΠΚ, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά για την ανάπτυξη του τόπου μας μέσα από δράσεις συμμετοχικής ηγεσίας και πετυχημένα παραδείγματα. Καταδεικνύουμε πώς με εφαλτήριο την πολιτιστική κληρονομιά μπορούμε να δώσουμε σημαντική αξία στον τόπο, στους κάτοικους του και παράλληλα μοναδικές εμπειρίες και  δυνατές αναμνήσεις στους επισκέπτες του

Με γνώμονα τις εμπειρίες από πετυχημένα μοντέλα, που εφαρμόστηκαν σε άλλες περιοχές, και με βάση την γνώση, τις υποδομές και το πολιτισμικό απόθεμα που υπάρχει στην περιοχή, σχεδιάζουμε το ιδιαίτερο πολιτιστικό - τουριστικό προϊόν του τόπου μας. Δημιουργούμε ιδιαίτερες εμπειρίες με έμφαση στην πολιτιστική κληρονομία της περιοχής οι οποίες δένουν τους επισκέπτες διαχρονικά με τον τόπο και τους κάτοικους του».

Γιατί είναι σημαντική η πολιτιστική κληρονομιά;

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει οικουμενική αξία για εμάς ως άτομα, κοινότητες και κοινωνίες. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρηθεί και να κληροδοτηθεί στις μελλοντικές γενιές. Παρόλο που η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στο παρελθόν ή ότι είναι κάτι το στατικό, στην πραγματικότητα εξελίσσεται μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή μας σε αυτή. Επιπλέον, μπορεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλουμε να προσεγγίσουμε τους νέους, ιδίως κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί έγκαιρα με νεότερο δελτίο τύπου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού