Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Ηχηρό μήνυμα κατά της βίας των γυναικών


Εκδήλωση ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας σε θέματα βίας, με έμφαση στο κρίσιμο φαινόμενο της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, με αφορμή την αυριανή ημέρα η οποία έχει οριστεί ως  Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας που δραστηριοποιείται στην Κατερίνη εδώ και 5 χρόνια.



Πλήθος κόσμου και κυρίως γυναίκες άντλησαν πληροφορίες από το εξειδικευμένο προσωπικό που υπήρχε στο  ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Ελευθερίας, για τις υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν από τη δομή του κέντρου στις γυναίκες, που έχουν υποστεί οποιασδήποτε μορφής βίας. Ενημερώθηκαν επίσης και για την δυνατότητα στέγασης σε ξενώνες γυναικών με ανήλικα τέκνα, που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου σε δηλώσεις της ανέφερε ότι: «Το συμβουλευτικό κέντρο έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Δημάρχου Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη. Το σύνθημα μας είναι :

« Δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη»  το οποίο αυτό το υπηρετούμε . Πολλές γυναίκες συμβουλεύονται καθημερινά  το κέντρο μας παρόλο που ακόμη και σήμερα η βία είναι δυστυχώς ένα θέμα ταμπού. Εμείς  με αγάπη με εχεμύθεια πάνω απ’ όλα, καθώς υπάρχει το απόρρητο, βοηθούμε τις κυρίες και ως προς  διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων με την συνδρομή  νομικού συμβούλου ,ενώ τους παρέχουμε βοήθεια με κοινωνιολόγο και ψυχολόγο . Το κέντρο του Δήμου μας το στελεχώνουν 4 κορίτσια για τα οποία είμαι πολύ περήφανη καθώς καταθέτουν την ψυχή τους για το έργο αυτό.

Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να ελαττώσουμε  και να εξαλείψουμε τη βία κατά των γυναικών ή οποία δεν είναι μόνο σωματική έχει πολλές μορφές όπως  λεκτική και ψυχολογική.»

Πως καθιερώθηκε η ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών από τον ΟΗΕ:

Ήταν Δεκέμβριος του 1991 όταν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών) αποφασίστηκε να ανακηρύξουν την 25η Νοεμβρίου, ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με στόχο να αναδείξουν ένα σοβαρό πρόβλημα με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Η συγκεκριμένη ημέρα όμως είχε καθιερωθεί 10 χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν την μνήμη των τριών αδερφών Μιραμπάλ. Η Πάτρια, η Μαρία και η Αντωνία ήταν Δομινικανές  που πολέμησαν σθεναρά ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν μέχρι θανάτου.

Μετά από έρευνα του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κατά την διάρκεια της ζωής της θα βρεθεί αντιμέτωπη με σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία. Μία στις πέντε θα πέσει θύμα βιασμού. 

Μέσα σε έναν χρόνο, σχεδόν 17 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική παρενόχληση και αυτό μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Στην χώρα μας, στοιχεία από την Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία (Ε.Ι.Ε.) δείχνουν πως 24% των γυναικών έχουν υποστεί σωματική βία και σεξουαλική βία το 6% των γυναικών.

Δεν υπάρχει διαχωρισμός στη βία των γυναικών μεταξύ πολιτισμών, συνόρων ή πλούτου. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και αν δεν συμβαίνει σε εμάς, συμβαίνει σε κάποιον δίπλα μας που δεν το γνωρίζουμε.


Η ταυτότητα του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου 

Λειτουργεί στον Δήμο Κατερίνης και ειδικότερα στην οδό Αυγουστίνου 21, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Κατερίνης, άνοιξε με πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης, καθώς το πρόβλημα της κακοποίησης γυναικών αυξάνεται ραγδαία. 

Το συγκεκριμένο Κέντρο αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών σε πανελλαδικό επίπεδο και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.

Χρηματοδοτήθηκε την περίοδο 2012-2015 από το ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013 (ΕΣΠΑ 2007-2013) και συνεχίζεται η χρηματοδότησή του την περίοδο 2015-2018 από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Οι Υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν και διέπονται από τους κανόνες του απορρήτου.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Οδός Αυγουστίνου 21 – Τηλέφωνα Επικοινωνίας 23510 36678


Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 π.μ. έως 16:00.

Λειτουργία Δομών και Υπηρεσιών προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού