Ε. Σκούφα «Ισάξια εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα Δ.Σ και ανώτερα διοικητικά Όργανα»
«Η ποσόστωση φύλου είναι ένα θετικό μέτρο για την ενίσχυση της εκπροσώπησης των γυναικών στα ανώτερα διοικητικά επίπεδα» ανέφερε μεταξύ άλλων στη ομιλία της στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου. Η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της εποπτείας των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών και από το Υπουργείο Ανάπτυξης - εκτός από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού-, καθώς και σε άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν την εκκαθάριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Ε. Αυγενάκης, ο Γ. Γ. Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γ. Μαυρωτάς, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
➤ Η συμμετοχή των γυναικών στα ανώτερα διοικητικά όργανα
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της η κα Σκούφα αναφέρθηκε στην ποσόστωση των φύλων και στην ανάγκη συμμετοχής γυναικών σε διοικητικά συμβούλια αθλητικών σωματείων και ομοσπονδιών. Απευθυνόμενη στον Γ.Γ. κ. Μαυρωτά τόνισε: «Είπατε κύριε Γενικέ, ότι η ισότητα των φύλων δεν προάγεται μόνο μέσω της ποσόστωσης των φύλων. Θα συμφωνήσω και συμφωνούμε, όμως η ποσόστωση των φύλων αποτελεί έναν κυρίαρχο θεσμικό τρόπο- νομοθετικό τρόπο- της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στα ανώτερα διοικητικά Όργανα. Δεν ξεχνώ- και με μεγάλη χαρά να πω- ότι συνεργαστήκαμε, ως μέλη και οι δύο, της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε μια συνεδρίαση της οποίας συζητήσαμε διεξοδικά τις συστάσεις ακόμη και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά, ότι μια σύσταση ήταν προς όλες τις Κυβερνήσεις και προς όλες τις οργανωμένες Πολιτείες, όχι μόνο να υπάρχουν ειδικά πρόσωπα στα Υπουργεία που να παρακολουθούν τη νομοθέτηση και το κάθε νομοθέτημα που έρχεται από το κάθε Υπουργείο, σε σχέση με την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικής παρουσίας των γυναικών σε ανώτερα Όργανα, αλλά επίσης και ότι υπήρχε πρόταση προς την ελληνική Κυβέρνηση, να ενισχύσει σε κάθε νομοθέτημα, ακριβώς, την ισάξια εκπροσώπηση των γυναικών σε όλα τα διοικητικά συμβούλια και σε όλα τα ανώτερα διοικητικά Όργανα, τόσο στην πολιτική, όσο στον αθλητισμό, όσο και στον τομέα της οικονομίας. Επίσης έχουμε και τις προτάσεις και συστάσεις του EIGE, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων».
➤ Βαθύτατος κοινωνικός συντηρητισμός από την Ν.Δ
Όπως πρόσθεσε η κα Σκούφα, όλες αυτές οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, καθόλου δεν συνάδουν με το να σπρώχνουμε το θέμα στις καλένδες και με το να λέμε, ότι στο επόμενο νομοθέτημα που θα έρθει θα δούμε πώς θα ενισχυθεί αυτή η δημόσια παρουσία των γυναικών και πώς θα ενισχυθεί ο ρόλος τους σε ανώτερα διοικητικά Όργανα. Απευθυνόμενη στον Υπουργό κ. Αυγενάκη τόνισε : «Θα έλεγα μάλιστα, ότι η δήλωση που έχετε κάνει- αν ευσταθεί, κύριε Υπουργέ- και τη διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, ότι η ποσόστωση φύλου αποτελεί ανοησία, ιδεοληψία και απολίθωμα, καθόλου δεν συνάδει ούτε καν με το φιλοευρωπαϊκό προφίλ και το κεντροδεξιό προφίλ που θέλει να έχει η Ν.Δ., όπως επίσης δεν συνάδει και η ίδια η δήλωση του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος του BBC, για ποιο λόγο υπάρχει υποεκπροσώπηση των γυναικών ακόμη και στο κυβερνητικό σχήμα και η απάντηση που βρήκε να πει- αν είναι απάντηση- είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική (!). Όλα αυτά, κατά τη γνώμη μας, δείχνουν έναν βαθύτατο κοινωνικό συντηρητισμό και όχι προχώρημα προς μια ευρωπαϊκή κατεύθυνση».
➤ Η εποπτεία των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών
Η βουλεύτρια Πιερίας αναφέρθηκε επίσης στο άρθρο 11 και πρότεινε τη συμπλήρωση, της εποπτείας των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. "Έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, μπορεί να προσφύγει ακόμη και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να διερευνηθεί εάν οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες λειτουργούν, για παράδειγμα, βάσει του υγιούς ανταγωνισμού ή εάν εφαρμόζουν αθέμιτες πρακτικές; Άρα και τα δύο Υπουργεία, και το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού πρέπει να έχουν στην εποπτεία τους τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες".
➤ Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 19, όπως είπε η κα Σκούφα, "θεωρούμε αδιανόητο το να υπάρχει αυτό το άρθρο στο νομοσχέδιο που θέτει σε καθεστώς εκκαθάρισης το Ταμείο Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, διότι υπάρχει μια δικαστική, ποινική έρευνα εν εξελίξει και διερευνάται αν 17 διοικητικοί υπάλληλοι έχουν ευθύνες ποινικές".
➤ Η «a la carte» επίκληση και εφαρμογή της έννοιας της αριστείας
Τέλος σε ό,τι αφορά το άρθρο 20, όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα, «δυστυχώς, βλέπουμε την «a la carte» επίκληση και εφαρμογή της έννοιας της αριστείας, διότι στο άρθρο 20, που πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι πτυχιούχοι και οι πτυχιούχες και οι άνθρωποι αυξημένων ακαδημαϊκών προσόντων που υπάρχουν στη χώρα, το άρθρο 20 καταργεί τις δύο θέσεις ειδικών συμβούλων και στη θέση τους φέρνει δύο μετακλητούς για ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου του Τ.Α.Π.Α.. Αυτή είναι η πλήρης καταστρατήγηση της έννοιας της αριστείας. Κινεί επιπλέον υποψίες, ότι πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποσυρθεί».
Δείτε εδώ το βίντεο από την ομιλία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου