Μαρία Κοκάλα: To νέο «αίμα» του επιχειρείν

Από το site www.businessnews.gr

Η 18χρονη που «έκλεψε» τις εντυπώσεις στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ μίλησε στο Business News Magazine για την επιχειρηματικότητα, την οικονομική κρίση αλλά και το πώς βλέπει το μέλλον στην Ελλάδα.



Γράφει η Μαρία Γκουρτσιλίδου

Η 18χρονη Μαρία Κοκάλα από τη Σφενδάμη Πιερίας είναι το νέο «αίμα» του ελληνικού επιχειρείν. Με το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας να έχει «ανθίσει» μέσα της από πολύ μικρή ηλικία, έχει ήδη καταφέρει να αποσπάσει σημαντικές βραβεύσεις αλλά και τον τίτλο της «ηγετικής προσωπικότητας». Αν λοιπόν η χώρα μας αποφάσιζε να «επενδύσει» στις νεότερες γενιές και να ενθαρρύνει τα ταλέντα και τις ικανότητές τους, τότε η Μαρία Κοκάλα θα έπρεπε να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Και ίσως τότε η Ελλάδα να ατένιζε το μέλλον με νέες προοπτικές. Η 18χρονη παραχώρησε συνέντευξη στο Business News Magazine και μίλησε για την επιχειρηματικότητα, την οικονομική κρίση αλλά και το πώς βλέπει το μέλλον στην Ελλάδα.

Κερδίσατε την πρώτη υποτροφία του ΣΕΝ/Junior Achievement Greece. Μιλήστε μας για το project με το οποίο συμμετείχατε και τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία.

Μ.Κ.: Το 2016, η ομάδα μου και εγώ συμμετείχαμε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece. Κληθήκαμε να δημιουργήσουμε μια δική μας επιχείρηση και να κατασκευάσουμε ένα καινοτόμο προϊόν. Καθότι γνωρίζαμε για τα χαμηλά ποσοστά της ανακύκλωσης στη χώρα μας, προτιμήσαμε να εργαστούμε στον τομέα της οικολογίας. Έτσι, ιδρύσαμε τη Smileybin, μια εταιρεία που παράγει έξυπνους και χρηστικούς κάδους ανακύκλωσης, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω της ανταποδοτικότητας.

Ουσιαστικά, κάθε φορά που ο χρήστης ανακυκλώνει, του πιστώνονται πόντοι ανάλογα με το βάρος του ανακυκλώσιμου υλικού και σε συνεργασία με τους δήμους ή ιδιωτικές επιχειρήσεις επιβραβεύεται με κάποια μείωση στα δημοτικά τέλη, εκπτωτικά κουπόνια αγορών, δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα κτλ. Κερδίζοντας τον πανελλήνιο διαγωνισμό και εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό, που διεξήχθη στη Λουκέρνη της Ελβετίας τον Ιούλιο του 2016, αποκόμισα γνώσεις και εμπειρίες που με βοηθούν ακόμα και σήμερα. Γνώρισα τον επιχειρηματικό κόσμο, έμαθα να συνεργάζομαι και να πιστεύω στις ικανότητές μου. Έμαθα ότι οι αποτυχίες είναι κομμάτι της επιτυχίας και πλέον έχω το θάρρος να ρισκάρω και να πειραματιστώ.

Βραβευθήκατε από το Junior Achievement Eυρώπης ως «ηγετική προσωπικότητα». Ποια στοιχεία σας θεωρείτε ότι σας οδήγησαν σε αυτήν τη διάκριση; Τι πιστεύετε ότι είναι εκείνο που κάνει μια ηγετική προσωπικότητα να ξεχωρίσει;

«Θυμάμαι όταν έγινε η απονομή του βραβείου, τόνισαν πόσο ώριμη ήμουν για την ηλικία μου. Πιστεύω η ωριμότητα, σε συνδυασμό με το δυναμισμό και την αποφασιστικότητά μου, ήταν τα στοιχεία που με βοήθησαν να διακριθώ. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και θεωρώ ότι δεν είναι συγκεκριμένα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν ηγέτη. Είναι η επιρροή της οικογένειας, ο κοινωνικός περίγυρος, οι εμπειρίες, οι γνώσεις.

Όταν γνώρισα για πρώτη φορά τον επιχειρηματικό κόσμο, γοητεύτηκα τόσο πολύ από αυτόν, που αποφάσισα ότι είναι το επάγγελμα που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Για μένα είναι ένας τομέας που σου δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσεις κάθε σου ιδέα και να δώσεις λύση σε ποικίλα προβλήματα οικονομικά ή μη. Ξεκινώντας την κατασκευή του κάδου ανακύκλωσης, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσχέρειες εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά δεν υποκύψαμε και στο τέλος καταφέραμε να δούμε το όραμά μας να γίνεται πράξη. Πιστεύω κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στις περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα σήμερα. Η οικονομική κρίση τις έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα, αλλά υπάρχουν τρόποι να βγουν από αυτά. Χρειάζεται κυρίως θέληση και προσπάθεια. Σε πολλές χώρες του κόσμου στις οποίες δεν υπάρχει οικονομική κρίση, μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανάλογες προκλήσεις, αλλά με επιμονή καταφέρνουν να τις ξεπεράσουν. Αυτό πρεπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις στη χώρα μας».

Πώς βλέπετε το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα;

«Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε στην περίοδο της κρίσης και βλέπω συγγενείς και φίλους μου να φεύγουν από τη χώρα μας στην πιο παραγωγική τους ηλικία. Φεύγουν, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, ανώτερες σπουδές, περισσότερες ευκαιρίες και γενικότερα αναζητώντας αυτά που δεν μπορεί να τους παράσχει η Ελλάδα. Θλίβομαι γι’ αυτήν την κατάσταση, γιατί υπάρχουν ικανοί άνθρωποι και δυνατά μυαλά, που μπορούν να μας βγάλουν από τα σημερινά αδιέξοδα. Δεν είμαι κατά του να φεύγουν προσωρινά για να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να γνωρίσουν τον κόσμο έξω από την Ελλάδα. Είμαι κατά του να μην έχουν το κίνητρο να επιστρέψουν. Πιστεύω ότι οι ευκαιρίες υπάρχουν ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες, αρκεί να υπάρχει θέληση και επιμονή. Το ελληνικό κράτος χρειάζεται να δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους και να τους βοηθά να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοκρατία, την ειλικρίνεια και τις ίσες ευκαιρίες για όλους. Επιπλέον, το σχολείο οφείλει να γίνει πάλι χώρος μάθησης και δημιουργίας και όχι διαμετακομιστικός σταθμός για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι μαθητές δεν πρέπει να απογοητεύονται και να εξαντλούνται μέσω αυτού, αλλά να μαθαίνουν να προσαρμόζονται στις δυσκολίες και να επιμένουν για την κατάκτηση των στόχων τους».

Το μήνυμα της Γενικής Συνέλευσης 2019 του ΣΕΒ ήταν «το αύριο σήμερα». Πώς πιστεύετε ότι θα έρθει το «αύριο σήμερα»; Τι έχετε κρατήσει από τη συμμετοχή σας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ;

«Το «αύριο σήμερα» θα έρθει αν σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μεθόδους του χθες. Και αυτό αφορά όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Πιστεύω ότι υπάρχει τεχνολογικός αναλφαβητισμός ακόμα και το 2019. Τα περισσότερα σχολεία δεν είναι εξοπλισμένα με αρκετούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτζέκτορες, ηλεκτρονικά βιβλία, διαδικτυακά εγχειρίδια και εργαλεία. Οι νέοι σήμερα είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και τα επιτεύγματά της πιο πολύ από ποτέ άλλοτε. Είναι σημαντικό να εξοικειωθούν και οι εκπαιδευτικοί ώστε να μπορέσουν και κάνουν το μάθημα βιωματικό και να προσελκύσουν έτσι το ενδιαφέρον των μαθητών.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις καλό θα ήταν να έχουν την απαραίτητη βοήθεια ώστε να επενδύσουν στις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις για να καταφέρουν να αυξήσουν την παραγωγή, να ακολουθήσουν τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης των προηγμένων χωρών και να γίνουν πιο εξωστρεφείς. Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ ακούστηκε η φράση «το ήθος παράγει πλούτο». Για να φτάσουμε στον πλούτο, υλικό ή πνευματικό, θα πρέπει πρώτα να έχουμε ήθος. Η Ελλάδα χρειάζεται να επενδύσει στους ανθρώπους και στις αξίες της, γιατί αυτά είναι ο πλούτος της».

Τι όνειρα κάνετε για το μέλλον;

Φέτος έδωσα πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασα στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θεωρώ ότι έχει εξαιρετικό πρόγραμμα σπουδών και το αντικείμενό του ταυτίζεται απόλυτα με τις επιθυμίες μου. Όταν πάρω το πτυχίο μου, θέλω να ασχοληθώ με κάποιες μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Με ενδιαφέρει πολύ η τεχνολογία και η πληροφορική, οπότε θέλω να ειδικευτώ σε αυτά. Επίσης, θα ήθελα να μάθω και άλλες ξένες γλώσσες και ίσως να ασχοληθώ και με ένα δεύτερο μουσικό όργανο.


Who is who

Η μαθήτρια από το χωριό Σφενδάμη της Πιερίας, Μαρία Κοκάλα, πρόσφατα κέρδισε την πρώτη μαθητική υποτροφία του ΣΕΝ/JA Greece ύψους 20.000 ευρώ.

Η ταλαντούχα μαθήτρια που πρόσφατα ολοκλήρωσε την Γ’ Λυκείου στο ΓΕΛ Κορινού, ευχαρίστησε θερμά το ΣΕΝ/JA Greece και δήλωσε ευτυχής που στο πρόσωπό της επιβραβεύονται -όπως είπε- όλα τα μικρά σχολεία της περιφέρειας.

Στα 15 της χρόνια, το 2016, ήταν Γενική Διευθύντρια της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» Smileybin στο Γυμνάσιο Αλωνίων Πιερίας.

Η Μαρία Κοκάλα ξεχώρισε τόσο για τις ικανότητές της, όσο και την προσωπικότητά της, ανάμεσα σε 420.000 μαθητές από όλη την Ευρώπη και βραβεύτηκε με το «Βραβείο Ηγετικής Προσωπικότητας» στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement το 2016.

Η Μαρία -άριστη και πολυτάλαντη μαθήτρια- έδωσε φέτος πανελλήνιες εξετάσεις και πέρασε στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ίδια σε δηλώσεις της ανέφερε ότι η υποτροφία τής προσφέρει ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να πετύχει τους στόχους της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς