Οι ήρωες του 1821 ώς διαχρονικά πρότυπα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης διαδικτυακά την Δευτέρα 22-2-2021

Δελτίο τύπου

Δείτε «ζωντανά» την εκδήλωση και συμμετέχετε με ερωτήματα προς τους ομιλητές την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στις 21:00 εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=lZmlvIroC58




Ο συγγραφέας και μαχητικός δάσκαλος κ. Δημήτρης Νατσιός και η Νομικός - Επιστήμων Οικονομικής & Κοινωνικής Διοικήσεως κ. Ιωάννα Καραγκιούλογλου είναι οι επόμενοι ομιλητές της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης στο αφιέρωμα της για τα 200 χρόνια απο την Εθνική μας Παλιγγενεσία με θέμα " Οι ήρωες του 1821 ώς διαχρονικά πρότυπα" 

Οι ομιλητές θα αναφερθούν στο Εἰκοσιένα ὡς Τρόπο βίου καθώς καὶ στὴν Ἔννοια τῆς Ἐλευθερίας ὡς πρότυπο Ἑλληνικό, δηλαδή αἰώνιο, Οἰκουμενικό. Θα εστιαστούν στην λαμπρή ημέρα της Απελευθέρωσης... «Αύτη η ημέρα ην εποίησεν ο Κύριος αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή…». Γιορτάζουμε τα δύο «χαίρε». 




Το πρώτο ακούγεται από τα χείλη του Αρχαγγέλου: «Χαίρε, κεχαριτωμένη. Ο Κύριος μετά σού· ευλογημένη συ εν γυναιξί». Το δεύτερο από το στόμα του εθνικού μας ποιητή: «Χαίρε, ω χαίρε, λευτεριά». Ο Παλαμάς, άλλο εθνικό ανάστημα, απέδωσε αριστοτεχνικά την λαμπρή ημέρα. 

Σ’ αυτούς τους τέσσερις στίχους να τους μάθουν απ’ έξω όλοι οι Έλληνες είναι κρυμμένη όλη η ιστορία μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ως Έλληνες: «Σβήνουν δυο νύχτες, και δυο αυγές προβάλλουν στον αγέρα. 

Δυο λευτεριές που σμίγουνε μέσα στην ίδια μέρα. Δυο λευτεριές ματόβρεχτες, παιδιά μεγάλου κόπου, η λευτεριά του Έλληνα κι η λευτεριά του ανθρώπου». Σπουδαία, πολύ σπουδαία λόγια. Δόξα τω Θεώ, έχουμε προίκα, τζιβαϊρικό κληροδότημα, ανεκτίμητο. 

Είμαστε ο μόνος λαός που αναπαυόμαστε σε χρυσάφι και τρώμε ξυλοκέρατα. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη, αν θέλουμε να ζήσουμε ως ιστορικός λαός, οι ήρωές μας, να επιστρέψουν τουλάχιστον στην Παιδεία. Να διδαχτούν οι μαθητές μας την έννοια της θυσίας. Να σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού