Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την προσπάθεια φίμωσης σε καλλιτέχνες και σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο

Η ενσωμάτωση της τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα, που ψηφίζεται στην Βουλή, καταργεί την ελευθερία της έκφρασης και αποτελεί κύρωση και εμπλουτισμό του Ευρωπαϊκού τρομονόμου (άρθρα 187Α, 187Β ). Με βάση το άρθρο 8 του νόμου αυτού απαγορεύεται η ανάρτηση στο διαδίκτυο από δημιουργό-καλλιτέχνη, ή από οποιονδήποτε χρήστη, φράση στην οποία να εμπεριέχεται υποκίνηση σε βία ή μίσος και δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα.




Είναι ωστόσο σαφές, και έχει ήδη αποδειχθεί από το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και την καταστολή που ασκεί σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, ότι τις φράσεις αυτές χρησιμοποιούν για να χαρακτηρίσουν κάθε διαμαρτυρία και επιδιώκουν να απαγορεύσουν οποιαδήποτε διεκδίκηση, αλλά και να καταργήσουν κάθε δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης.

Οι κατευθύνσεις αυτές, που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιήθηκαν στην χώρα μας το 2019 με την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, προβλέπουν ποινές από 3-5 χρόνια. Με βάση την εφαρμογή αυτών των διατάξεων σε άλλες χώρες (Γερμανία, Ισπανία) έχουν ασκηθεί ήδη πολλές διώξεις εναντίον καλλιτεχνών.

Η Λαϊκή Ενότητα καταγγέλλει την προσπάθεια φίμωσης σε καλλιτέχνες αλλά και σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο και απαιτεί την απόσυρση του τρομονόμου.

Μία πρώτη απάντηση και νίκη δόθηκε ήδη με την κινητοποίηση των καλλιτεχνών την Πέμπτη 11/2/2021, με αιτήματα την υπεράσπιση και ενίσχυση του εισοδήματος τους και την απόσυρση των διατάξεων του τρομονόμου.

Μετά την κινητοποίηση ο Υπουργός προχώρησε σε τροποποίηση του ‘άρθρου 8 , αφαίρεσε τις ποινές, διατήρησε όμως τις απαγορεύσεις ανάρτησης. Οι απαγορεύσεις θα καταργηθούν στην πράξη. Η ελεύθερη έκφραση αποτελεί στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα . Οι τροχονόμοι δεν θα περάσουν.

Η ελεύθερη έκφραση αποτελεί στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα

Οι τρομονόμοι δεν θα περάσουν

Γραφείο Τύπου Λαϊκής Ενότητας

12.2.2021

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς