Μ Η Ν Υ Μ Α ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 200 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Αδέλφια μας αγαπημένα,

Η εφετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι γεμάτη από συμβολισμούς. Όλος ο Ελληνισμός και κάθε αδούλωτο πνεύμα τιμά, παρά τις δυσκολίες και με σεβασμό προς τα υγειονομικά μέτρα προφυλάξεως, τα 200 έτη από την Εθνική Επανάσταση του 1821.




Η Εκκλησία πανηγυρίζει την Επανάσταση ως ένα πνευματικό γεγονός. Πανηγυρίζει τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία και την Παλιγγενεσία, ως τύπο του διαχρονικού αγώνα του ανθρώπου κατά της τυραννίας και της δουλείας, τόσο της εξωτερικής, όσο και της εσωτερικής, τόσο της συλλογικής, όσο και της ατομικής.

Το τόλμημα των προγόνων μας ήταν μεγάλο! Τετρακόσια χρόνια υπό την καταπίεση του οθωμανικού ζυγού, κι όμως, εκείνοι κράτησαν την πίστη, την εθνική ταυτότητα και την ελπίδα. Ο Ελληνισμός επιβίωσε παρά το παιδομάζωμα, τα σκλαβοπάζαρα και τις αναρίθμητες βιαιότητες, στηριγμένος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την θυσία των Νεομαρτύρων και την αγωνιστικότητά του. Κλίνουμε ευλαβώς το γόνυ ενώπιον της σεπτής μνήμης των Νεομαρτύρων και των Ηρώων της πίστεως και της πατρώας γης. Οι Νεομάρτυρες θυσίασαν την ζωή τους για να διατρανώσουν το μήνυμα στους Ορθοδόξους Έλληνες ότι δεν πρέπει να εξισλαμισθούν, δεν πρέπει να γίνουν εξωμότες, ότι μέλλον δεν υπάρχει χωρίς φως Χριστού. Ήταν οι πρώτοι αντιστασιακοί της δουλείας. Οι αγιασμένες αυτές μορφές, αυτό το πραγματικό νέφος των χιλιάδων Νεομαρτύρων, ήταν οι πρωτεργάτες της Ελληνικής Επαναστάσεως. Αν αυτοί δεν είχαν θυσιασθεί για την Πίστη και την Πατρίδα, δεν θα υπήρχαν το 1821 Έλληνες Ορθόδοξοι για να αγωνισθούν.

Χωρίς να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη όπου διαβιούσαν Έλληνες, επί 400 χρόνια για την Νότιο Ελλάδα και 500 χρόνια για την Βόρειο Ελλάδα, διατηρήσαμε άσβεστη την φλόγα και δεν απογοητευθήκαμε! Δεν υποδουλωθήκαμε ηθικά και πνευματικά.

Η Ελληνική Επανάσταση ήταν επανάσταση εθνική και θρησκευτική. Δεν αντέγραψε καμία άλλη επανάσταση. Στη διάρκεια των σκοτεινών αιώνων η Ορθοδοξία διαφύλαξε τον Ελληνισμό. Έτσι, οι πρωταγωνιστές του Αγώνα ομολογούν την Χριστιανική Πίστη τους και σε όλες τις Εθνικές Συνελεύσεις θέτουν ως προοίμιο των Συνταγμάτων την επίκληση προς την Αγία Τριάδα. Γι’ αυτό και οι οθωμανοί, γνωρίζοντας ότι ο Ορθόδοξος κλήρος ήταν η πνευματική ηγεσία του Ελληνισμού, εκδικήθηκαν πρώτους απ’ όλους Πατριάρχες, Επισκόπους, Ιερείς, Μοναχούς και Μοναχές. Και τους θανάτωσαν με τρόπο μαρτυρικό.

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει προγραμματίσει 261 εκδηλώσεις σε όλη την επικράτειά Της για να τιμηθεί η μεγάλη Επέτειος, πραγματοποιώντας εκδόσεις και οργανώνοντας συνέδρια, λατρευτικές συνάξεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν να γίνουν και στην Πιερία.

Είναι ο καιρός να μάθουμε, να θυμηθούμε, να αναστοχασθούμε.
Για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία. Αυτά τα ιδανικά που μας έκαναν φωτοδότες αγωνιστικότητας, πολιτισμού και προκοπής. Μεγάλο το χρέος μας και η τιμή να εορτάσουμε κατά τη διάρκεια αυτού έτους τα 200 χρόνια του αναστημένου Γένους μας. Κι αν νομίζουμε πως οι δυσκολίες μπορούν να μας νικήσουν, ας θυμόμαστε πάντοτε ότι ανασυστήσαμε το Κράτος μας βασισμένοι στα ιδανικά του ΄21, τη στιγμή που όλα «τα ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».



Με εθνική υπερηφάνεια και πατρική αγάπη

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς