Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δημάρχου Κατερίνης, στην Έλενα Δασκαλοπούλου

Γράφει ο Σάββας Σεϊταρίδης

Σήμερα το μεσημέρι ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Κουκοδήμος Κων/νος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της συντοπίτισσας δημοσιογράφου και φιλόλογου κ. Έλενας Δασκαλοπούλου, στην εκπομπή της, ''Ραντεβού με την Έλενα'' στον Σκάι 92,6 όπου συζήτησαν για τα θέματα του Κορινού, αλλά και του δήμου γενικότερα.



Παρακάτω αυτούσια η συνέντευξη του δημάρχου για τον Κορινό:

Έλενα: κ. Δήμαρχε όπως πολύ καλά γνωρίζετε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το νερό στον Κορινό, τι μπορεί να γίνει άμεσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Δήμαρχος: με το νερό του Κορινού δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο παρά να περιμένουμε να αλλαχθεί το δίκτυο σωληνώσεων, το οποίο ευελπιστώ ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε ξεκινήσει το έργο.

Έλενα:  Ένας χρόνος όμως κ. δήμαρχε  είναι πολύς καιρός.

Δήμαρχος: Όπως γνωρίζετε για να ωριμάσει μια μελέτη και να μπορέσεις να την καταθέσεις, δαπανήθηκε τουλάχιστον  ένας χρόνος δουλειάς και περίπου 6 μήνες για να λάβουμε  όλες τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις με ότι αυτό συνεπάγεται. Οπότε είμαστε μέσα στα πλαίσια και στα όρια, πριν καταθέσουμε την μελέτη για να ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτση και μάλιστα στον άξονα που σας είπα, είναι βέβαιο ότι θα χρηματοδοτηθεί, οπότε κατά 99,9%το έργο αυτό σ΄ ένα χρόνο θα υλοποιηθεί.

Έλενα: Ένα άλλο θέμα σημαντικό πρόβλημα του Κορινού που ήρθε και στο δημοτικό συμβούλιο  στις 17 Μαρτίου και ασχοληθήκατε μ΄ αυτό, είναι ο πεζόδρομος -ποδηλάτοδρομος από τον Κορινό προς την Παραλία Κορινού, που ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, παραμένει ημιτελές και επικίνδυνο και όσο πλησιάζει το καλοκαίρι και η κίνηση στον δρόμο αυτό αυξάνει με τις όποιες παγίδες του.

Δήμαρχος: Να το κάνουμε συγκεκριμένο είναι πεζόδρομος, διότι ποδηλατόδρομος δεν σχεδιάστηκε ποτέ, ούτε έχει ξεκινήσει να γίνει κάτι τέτοιο. Όπως πολύ σωστά είπατε συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ακούστηκαν όλες οι απόψεις πάνω στην εισήγηση του τοπικού συμβουλίου Κορινού η οποία ήταν να ξηλωθεί το υπάρχον ημιτελές έργο και να ξανά γίνει από την αρχή με εγκιβωτισμό του αποστραγγιστικού καναλιού. Ενημέρωσα λοιπόν το δημοτικό συμβούλιο, ότι μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που χάθηκαν ανθρώπινες ζωές στην Μάνδρα, απαγορεύεται ο εγκιβωτισμός οποιουδήποτε ρέματος αποστραγγιστικού ή απλού ρέματος ή ποταμού και άρα η μελέτη που ουσιαστικά υπήρχε, δεν ευσταθεί και δεν μπορεί άρα να υλοποιηθεί.

Έλενα: Με απαλλοτριώσεις γης στην συγκεκριμένη περιοχή το συζητάτε;

Δήμαρχος: Κοιτάξτε οι απαλλοτριώσεις παίρνουν πάρα πολύ χρόνο κοντά μια 10ετία και εμείς θέλουμε να κάνουμε άμεσα τον πεζόδρομο. Δεν μπαίνω καν στην σκέψη να μπούμε στην διαδικασία αυτή. Αυτό το έργο όπως είναι τώρα, δεν μπορεί να μείνει ημιτελές, το έργο θα συνεχιστεί και θα γίνει σωστά ότι κι αν σημαίνει αυτό. Θα εκπονήσουμε νέα μελέτη με τις υπηρεσίες του δήμου και το έργο θα γίνει με αυτεπιστασία, για να γίνει ένας ασφαλείς πεζόδρομος. Ποδηλατόδρομος δεν μπορεί να γίνει, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, εκτός κι αν μονοδρομήσουμε τον δρόμο, κι εδώ να κάνω μια αναδρομή, όλα αυτά θα ήταν λυμένα αν μας επέτρεπαν οι συνθήκες να πραγματοποιήσουμε γενικές συνελεύσεις στις κοινότητες, όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά και ο κόσμος θα ψήφιζε σε θέματα σημαντικά για το τι θα ήθελε για τον τόπο του.

Έλενα: Πότε θα ξεκινήσει το έργο κ. δήμαρχε και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

Δήμαρχος: Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα, ήδη οι μηχανικοί έχουν ξεκινήσει την μελέτη και πιστεύω σε μικρό χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμη και αφού πάρει τις εγκρίσεις που χρειάζεται θα ξεκινήσει άμεσα με υπαλλήλους του δήμου και με κυβόλιθους που θα αγοράσει ο δήμος από τα αποθεματικά του δήμου.

Έλενα: Δεν υπάρχουν κυβόλιθοι για να συνεχιστεί το έργο;

Δήμαρχος: Βεβαίως υπήρχαν κυβόλιθοι, αλλά μεταφέρθηκαν αλλού γιατί δεν ξέραμε τι θα γίνει με το έργο αυτό. Θα πάρουμε νέους κυβόλιθους αν χρειαστεί και το έργο θα συνεχιστεί και θα γίνει με μέτρα και με ασφάλεια για οδηγούς και πεζούς και στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο πράγμα που θα φύγει από εκεί είναι τα δέντρα και θα μπούνε κολωνάκια ανά διαστήματα στον πεζόδρομο για την προστασία των πεζών.

Έλενα: Ο δρόμος θα παραμείνει έτσι στενός και με τις διάφορες στροφές;

Δήμαρχος: Όχι θα φροντίσουμε ώστε να υπάρχει άνεση και για τα αυτοκίνητα και για τους πεζούς. Εδώ να τονίσω ότι επειδή γνωρίζω ότι στους κατοίκους του Κορινού υπάρχει μια διχογνωμία για το θέμα αυτό, να δηλώσω ότι στο θέμα αυτό δεν χωράνε εγωισμοί ούτε συμβιβασμοί, το έργο αυτό πρέπει να γίνει και είναι μονόδρομος, εμείς δεν ήρθαμε για να καταστρέψουμε αλλά για χτίσουμε. 

Έλενα: Αρκεί φυσικά να γίνει με ασφάλεια κ. δήμαρχε

Δήμαρχος: Θα γίνει με ασφάλεια όπως είπα και θα φωταγωγήσουμε τον δρόμο και τον πεζόδρομο, ώστε να μπορούνε οι κάτοικοι με ασφάλεια το καλοκαίρι να επιστρέφουν από την θάλασσα αργά το απόγευμα.

Έλενα: Σ αυτό το σημείο κ. δήμαρχε να ρωτήσω όμως, ποιο καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το έργο, το φετινό;

Δήμαρχος: Φέτος κοιτάξτε είναι μια χρυσή ευκαιρία, διότι όπως ακούγεται δεν υπάρχουν κρατήσεις για τον τουρισμό κι έτσι πιο άνετα μπορεί να γίνει ένα εργοτάξιο, που ούτως ή άλλως το καλοκαίρι ξεκινάει κι ο εργολάβος το σκάψιμο για το φυσικό αέριο και παράλληλα θα γίνει κι ο πεζόδρομος και αυτό είναι ένα προσωπικό στοίχημα.

Έλενα: Ένα άλλο πλήγμα κ. δήμαρχε για τον Κορινό και για τον τουρισμό, είναι η έξοδος από Αθήνα που έκλεισε, τι πρόκειται να γίνει με το θέμα αυτό;

Δήμαρχος: Μέγα λάθος που έκλεισε ο κόμβος, εδώ να τονίσω με παρέμβαση που είχα κάνει με τον συχωρεμένο Απόστολο Βουνίσιο στην Αιγαίου αλλά και στο υπουργείο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προτείνει να μην κλείσει  ο κόμβος και να μην γκρεμιστεί η γέφυρα τότε αν θυμάστε, κάτι που τότε  το αποτρέψαμε για την γέφυρα.

Έλενα: Όμως και πρόσφατα έμαθα κ. δήμαρχε επισκεφθήκατε την Αιγαίου...

Δήμαρχος: Ναι, ναι, την επισκέφθηκα, όπως πρόσφατα επισκέφθηκα και τον υπουργό τον Κ. Καραμανλή, τον ενημέρωσα για το θέμα και του είπα ότι τον αφορά άμεσα γιατί τα εγκαίνια αυτής της γέφυρας τα είχε κάνει ο πατέρας του τότε ως υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ. Τον ενημέρωσα για τις επαφές που είχα με την Αιγαίου, ότι ουσιαστικά η Αιγαίου μεταφέρει το θέμα στον υπουργό για να δώσει το πράσινο φως αλλά και την χρηματοδότηση να γίνει ο κόμβος και μου υποσχέθηκε ο υπουργός μεταφορών, ότι πολύ σύντομα θα φέρει ένα νομοσχέδιο στην βουλή και με την συμμετοχή όλων των φορέων του νομού, δηλαδή των 4 βουλευτών, της κ. αντιπεριφερειάρχη και εμού του ιδίου, θα γίνει μια συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα, ώστε να δούμε πως θα κατασκευαστεί. Θέλω να γνωρίζει ο κόσμος ότι σε συζήτηση που έκανα με την Αιγαίου για το θέμα αυτό, μιλούσαν για διόδια για να καλυφθεί το κόστος του κόμβου με ένα μικρό τίμημα των 0,50 λεπτών περίπου, μόνο για τους επισκέπτες κι όχι για τους μόνιμους κατοίκους. Βέβαια αυτά θα συζητηθούν όλα και αν ο υπουργός πει όχι για διόδια, δεν θα μπουν διόδια.

Έλενα: Για να κλείσω με τον Κορινό κ. δήμαρχε να σας ρωτήσω και για ένα άλλο σοβαρό βαλτωμένο θέμα, όπου οι κάτοικοι έχουν επενδύσει τα χρήματά τους, την Ολυμπιάδα, τι γίνεται;

Δήμαρχος: Πράγματι πρόκειται για ένα άλλο σοβαρό θέμα, αλλά θα μου επιτρέψεις να είμαι λιγάκι φειδωλός και το λέω γιατί, για το συγκεκριμένο θέμα και παλιότερα και τώρα η δημοσιότητα δεν βοηθά καθόλου την υπόθεση. Μας περιμένουνε πραγματικά με ανοιχτό το στόμα για να μας δαγκώσουνε οι  οργανώσεις που προστατεύουν το περιβάλλον. Εμείς σας λέω το εξής απλό θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να το λύσουμε το θέμα. Είχα συνάντηση με τον υπουργό 2 φορές, με τον προηγούμενο τον κ. Χατζηδάκη μαζί σε μια συνάντηση με τους 3 βουλευτές της Πιερίας, αν θυμάμαι καλά τον κ. Χιονίδη, την κ. Μάνη και τον κ. Μπαραλιάκο σε μία πρώτη συζήτηση. Έφυγε ο υπουργός, ήρθε ο καινούριος ο κ. Σκρέκας, τον είδαμε αυτόν και τον κ. υφυπουργό τον κ. Ταγαρά, θέσαμε το θέμα, αναφερθήκαμε για την εξέλιξη των μελετών από πλευράς του υπουργείου  για τις προστατευόμενες περιοχές, γιατί όπως ξέρετε τώρα αλλάξαμε τη ζώνη την παραλιακή του Κορινού με το νέο χωροταξικό, και των υπολοίπων περιοχών του δήμου και είναι πάρα πολύ σημαντικό το τι είναι τι, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα. Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα, απλά μας είπαν ότι δεν είναι ακόμη έτοιμοι και θα επανέρθουμε αρχές Μαρτίου με  αρχές Απριλίου. Και για να κλείσουμε με τον Κορινό, διαχειρίζομαι προβλήματα του Κορινού  πολλών ετών, το νερό, την Ολυμπιάδα, ο κόμβος, η λύση τους είναι μεν δύσκολη αλλά δεν είναι ανέφικτη.

Έλενα: Ακούγονται τα προβλήματα με τις ζώνες οικιστικού ελέγχου και τις προστατευόμενες περιοχές, αλλά οι κάτοικοι επενδύσανε χρήματα, τι θα γίνει μ΄ αυτά τα χρήματα;

Δήμαρχος: Χρήματα, υπομονή, χρόνια, καταστράφηκαν περιουσίες, άνθρωποι οι οποίοι επένδυσαν στην αγορά οικοπέδων, το αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα δεν είμαι από αλλού, από δω είμαι από τον δήμο, το γνωρίζω πάρα πολύ καλά και δεν θέλω να ανησυχεί ο κόσμος.  Θα γίνει το καλύτερο δυνατό, κι εδώ να σας πω κάτι, εμείς ψάξαμε και βρήκαμε και την υπόλοιπη περιουσία  του δήμου Κατερίνης στην ευρύτερη περιοχή. Μπορεί να βρεθεί λύση, αρκεί να υπάρχει μια σωστή συνεννόηση, να  υπάρχουν υποχωρήσεις ένθεν και ένθεν και από τους κατοίκους αλλά και από τον δήμο, για να μπορέσει τελικά να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να κλείσει μια και καλή το θέμα δια παντός και να προχωρήσουν οι άνθρωποι να κάνουν τις επενδύσεις τους, ο δήμος να κάνει τα έργα υποδομής κι ότι άλλο χρειαστεί  για να γίνει επιτέλους και η ανάπτυξη της παραλίας Κορινού. 

Να σας πω ότι ξεκινήσαμε την διαδικασία με το κάμπινγκ, το περίφημο κάμπινγκ,  που βρίσκεται στα 40 αυτά στρέμματα, τα οποία τα εκμεταλλεύονται χωρίς να  εισπράττει ο δήμος τα τελευταία 14 χρόνια ούτε μία δραχμή κι αυτούς τους ανθρώπους να μην μπορεί να τους πειράξει κανένας. Ξεκίνησα ήδη την διαδικασία, πολύ σύντομα αυτό θα έρθει στα χέρια του δήμου Κατερίνης, θα ενταχθεί στην  Ολυμπιάδα, θα νοικιαστεί ξανά, θα έχει έσοδα η Ολυμπιάδα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει και νομικά να καλύψει δηλαδή τα προβλήματα που έχει, κυνηγάμε τον Αποστόλη τον Βεζυρόπουλο να εκπέσει το ποσό των 200.000€  που επιβαρύνει αυτήν την στιγμή την Ολυμπιάδα και δεν μπορεί κανένας να αναλάβει ως πρόεδρος και διοικητικό συμβούλιο γιατί θα βαρύνει προσωπικά τον ίδιο  και τις επιχειρήσεις το χρέος αυτό. Μας υποσχέθηκε ο υπουργός ότι θα το διαγράψει το χρέος, προχωράμε δηλ. βήμα-βήμα απλά θέλω να έχω μια συνολική εικόνα για να μπορέσω συνολικά  να ενημερώσω κι όχι επιμέρους τους κατοίκους της περιοχής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού