Η μάχη της Πύδνας και οι 25.000 νεκροί Μακεδόνες που αναζητούν ένα μνημείο προς τιμή τους.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές η Μάχη της Πύδνας ήταν η τελευταία αποφασιστική μάχη του Γ΄ Μακεδονικού πολέμου 171-168 π.Χ. μεταξύ Ρωμαίων και Μακεδόνων και έγινε στις 22 Ιουνίου 168 π.Χ.  Η έκβαση της μάχης αυτής σήμανε και την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους.


Πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι η σύγκρουση έλαβε χώρα στη Β. Πιερία και συγκεκριμένα στο τρίγωνο της πεδιάδας Κ. Αγιάννη, Νέας Χράνης και Κορινού, που στα αρχαία χρόνια ήταν λιμνοθάλασσα.


Τα δύο ποτάμια στα οποία ανάμεσά τους έγινε η μάχη είναι ο Γερακάρης(βόριεα του Κ. Αγιάννη) και Τσιάμαλη (νότια της Χράνης). Το ρέμα, κατά μήκος του Κ. Αγιάννη είναι πιθανότατα το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η ιστορικότατη μάχη.

Η μάχη εξελίχτηκε για τους Μακεδόνες σε αληθινή σφαγή. Οι νεκροί τους υπολογίζονται σε 25.000 χιλιάδες έναντι 4.500 Ρωμαίων ενώ 5.000 πιάστηκαν αιχμάλωτοι.



Για να τιμήσουμε όλους αυτούς τους νεκρούς μακεδόνες θα ήταν ευχής έργο να στηθεί ένα μνημείο προς τιμή τους, αλλά και προς ανάδειξη της περιοχής όπου έλαβε χώρα η μάχη.

Ποιμενίδης Ιορδάνης


Υπάλληλος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού