Με μεγάλη επιτυχία και φέτος το έθιμο του «Αϊ Γιάννη ο Κλήδονας» από τον Σύλλογο Κουμπαγιωτών Κορινού.

Την καθιερωμένη αναβίωση του εθίμου «Αϊ Γιάννης ο Κλήδονας» πραγματοποίησε το Σάββατο 24 Ιουνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμπαγιωτών Ανατολικής Θράκης του Δ. Κορινού «Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.Ο Κλήδονας είναι ένα έθιμο με καταγωγή στην αρχαία εποχή, που επικρατούσε η “κληδόνα”. Κληδόνα σημαίνει πράξεις ή λέξεις τυχαίες και ασυνάρτητες που ακούγονταν κατά τη διάρκεια μαντικών τελετών και στις οποίες αποδίδοντας προφητική σημασία. Ο Κλήδονας ζωντανεύει την παραμονή του Αϊ Γιαννιού στις 23 Ιουνίου που συμπίπτει με την θερινή τροπή του ήλιου, η δύναμη του οποίου φανερώνει κυρίως τα μελλούμενα και συγκεκριμένα οι άγαμες κοπέλες βλέπουν μέσα στο πηγάδι τον μέλλοντα σύζυγό τους, σύμφωνα με τις θαμπές μνήμες του παρελθόντος. Ο εορτασμός αρχίζει με το άναμμα της φωτιάς.


Τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Κατερίνης και Πολιτισμού κ. Πιπίτσα Μακρίδου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Αλέκος Καλτσίδης, ο κ. Αναστάσιος Παπαδόπουλος από την τοπική κοινότητα Κορινού , οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών συλλόγων από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού, από τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού, από το Μορφωτικό Σύλλογο Κορινού, από τον Σύλλογο Μικρασιατών Κατερίνης, από την Θρακική Εστία Κατερίνης, από τον Σύλλογο Ανατολικοθρακών Περίστασης & Ν. Πιερίας, από τον Σύλλογο Πέτρας Λόκοβη και πάρα πολύ φίλοι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ευχαριστεί την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου για την συνδιοργάνωση, τον κ. Φόντα Μπαραλιάκο ως χορηγό επικοινωνίας στο Ολύμπιο Βήμα και το olympiovima.gr, τους χορηγούς της εκδήλωσης, την Θρακική Εστία Κατερίνης για την συμμετοχή της χορωδίας, καθώς επίσης και τον Σύλλογο Μικρασιατών Κατερίνης που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να παρευρεθούν και να παρουσιάσουν το χορευτικό τους συγκρότημα, τον Χοράρχη του Συλλόγου κ. Παναγιώτη Τουρνά και την χορωδία μας, τις κουμπαγιώτισσες, τους κουμπαγιώτες, τον Ποντιακό Σύλλογο Κορινού «Εύξεινος Πόντος», τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού και τον Μορφωτικό Σύλλογο Κορινού για την συνεργασία, τον κ. Παναγιώτη Σπανό και την εταιρία Οικοανάπτυξη, καθώς επίσης και όσους συνέβαλαν με την προσφορά και την παρουσία τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλανθρωπικό bazaar με ρούχα second hand από την Μπουμπού στην πλατεία Κορινού

Ο "γερόλυκος" του Θερμαϊκού Κορινού και του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, Μπάμπης Ζαπουνίδης