Συλλαλητήριο αγροτών στην Αθήνα.

Ίδια γεύση τα αριστερά καπνογόνα, αγριεμένοι οι αγρότες στο Σύνταγμα
Μπίκας Αλέξανδρος|  18/11/2015 

 Μπαρουτοκαπνισμένοι και με έντονη τη γεύση των καπνογόνων αναχώρησαν από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, οι αγρότες από ολόκληρη τη χώρα που για πολλές ώρες διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα σκληρά μέτρα φορολογίας που προωθεί η κυβέρνηση.


Η ατάκα της ημέρας προέρχεται για μια ακόμη φορά από τον έμπειρο αγροτοσυνδικαλιστή Θανάση Κοκκινούλη που μετά από χρόνια αποχής παραβρέθηκε στην εκδήλωση έξω από τη Βουλή και δήλωσε με νόημα στο Agronews πως… μάταια περίμενε κάτι διαφορετικό από τα καπνογόνα της σημερινής κυβέρνησης. «Και τα αριστερά καπνογόνα, έχουν την ίδια γεύση», τόνισε.    


Σε 10-15 μέρες σύσκεψη των συντονιστικών των αγροτών

«Στόχος επετεύχθη για το συλλαλητήριο των αγροτών της Αθήνας». Μ’ αυτή τη φράση ο πρόεδρος των αμπελουργών, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, σφύριξε τη λήξη της μαζικότερης αγροτικής διαδήλωσης των τελευταίων ετών στην Αθήνα και οι παραγωγοί αναχώρησαν για τις πατρίδες τους, στις 2.30 το μεσημέρι της Τετάρτης.
Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση από την αστυνομία του αγρότη από την Ιεράπετρα Γιάννη Μαλλιωτάκη, ο οποίος κρατείτο στη ΓΑΔΑ, για διάστημα παραπάνω των δυο ωρών.

Όπως δήλωσαν  εκπρόσωποι των αγροτών «το επόμενο βήμα μας είναι μια μαζική σύσκεψη των συντονιστικών σε δέκα-δεκαπέντε μέρες, για να αποφασίσουμε την περαιτέρω στάση μας. Ο στόχος μας επετεύχθη και το μήνυμα στους βουλευτές εστάλη και μάλιστα ήτα βροντερό».

Ένταση και πάθος στη συγκέντρωση των αγροτών

Με χρήση χημικών και δακρυγόνων απάντησαν δυνάμεις των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους αγρότες, που λίγο πριν τη μία η ώρα επιχείρησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Γύρω από την πλατεία Συντάγματος σημειώνονται συμπλοκές, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε δύο προσαγωγές, με ένα εκ των οποίων ο Κρητικός αγρότης Γιάννης Μαλλιωτάκης από το Λασίθι.

Να σημειωθεί ότι είχε κανονιστεί να μπει αντιπροσωπεία 26 αγροτών από όλη την Ελλάδα από το συντονιστικό στη Βουλή, προκειμένου να επιδώσει το ψήφισμα, αλλά σε δήλωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις, δεν θα πάνε τελικά.

Αντ’ αυτών μετέβη για διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, προκειμένου να απελυθερωθούν οι συλληφθέντες.


Οι δύο συλληφθέντες αγρότες έχουν μεταβεί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), ενώ οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από το Σύνταγμα, αν η αστυνομία δεν ελευθερώσει τους δύο συναδέρφους τους.
Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, η εισαγγελέας έδωσε εντολή οι δύο συλληφθέντες αγρότες να αφεθούν ελεύθεροι.
Σημειωτέον ότι μετά τα περιστατικά οι συγκεντρωμένοι αγρότες παραμένουν έξω από τη Βουλή,με διαστήματα ηρεμίας και τεταμένης κατάστασης με την αστυνομία να εναλλάσσονται.

Δήλωση Αποστόλου για τα επεισόδια

Λίγο μετά τα επεισόδια στη Βουλή με τους αγρότες, με δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου δηλώνει τα εξής:  
«Η κυβέρνηση όχι μόνον δεν αρνείται, αλλά αντίθετα επιδιώκει το διάλογο με τους αγρότες.
Ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχω ορίσει συνάντηση σήμερα στη Βουλή με τους εκπροσώπους των κινητοποιημένων αγροτών. Παρόλα αυτά, όπως ενημερώθηκα, πολύ πριν την προκαθορισμένη ώρα συνάντησης, ομάδα διαδηλωτών επιχείρησαν να μπουν μαζικά και  βίαια στο κτήριο του Κοινοβουλίου με αποτέλεσμα να απωθηθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Είμαστε αντίθετοι με τη χρήση αστυνομικής βίας και τη δημιουργία πολεμικής ατμόσφαιρας. Ωστόσο ο διάλογος απαιτεί νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και όχι εξωθεσμικές ή και αντιθεσμικές κινήσεις που δυναμιτίζουν τις ίδιες τις προσπάθειες επικοινωνίας και συνεννόησης.
Η συνάντησή μου με τους εκπροσώπους των αγροτών θα πραγματοποιηθεί κανονικά».
Η μαζικότερη διαμαρτυρία των τελευταίων ετών στην Αθήνα
Με το σύνθημα των αγροτών «δεν θα γίνουμε κολίγοι στη δική μας γη», να δονεί τον Αττικό ουρανό και πολλούς Αθηναίους να εκφράζουν τη συμπάθειά τους στον αγώνα των συντελεστών της αγροτικής οικονομίας, βρίσκεται σε εξέλιξη η μαζικότερη διαμαρτυρία των τελευταίων ετών που έγινε ποτέ από αγρότες στην Αθήνα.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς