Εναέριες ρίψεις εμβολίων -δολωμάτων κατά της λύσσας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατερίνη 18.11.2015
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡ.ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ-ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣKATA THΣ ΛΥΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015
Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας ενημερώνει ότι στις 19/11/2015 θα γίνουν εναέριες ρίψεις εμβολίων -δολωμάτων κατά της λύσσας των αλεπούδων στις περιοχές:
Μ. ΓΕΦΥΡΑ, ΠΑΛΙΑΜΠΕΛΑ, ΑΙΓΙΝΙΟ, ΚΑΤΑΧΑΣ, Ν. ΑΓΑΘΟΥΠΟΛΗ, ΚΟΛΙΝΔΡΟΣ, ΜΕΘΔΝΗ, Π. ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ, ΠΑΛΑΙΟΣΤΑΝΗ, ΣΦΕΝΔΑΜΗ, ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟΣ, ΑΛΩΝΙΑ, ΚΟΥΚΟΣ, ΤΡΙΛΟΦΟΣ, ΚΙΤΡΟΣ, ΑΛΥΚΕΣ, ΣΕΒΑΣΤΗ, ΚΟΡΙΝΟΣ, Ν. ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ, ΚΑΤΩ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, ΑΝΩ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ, Π. ΚΕΡΑΜΙΔΙ, ΓΑΝΟΧΩΡΑ, Ν. ΚΕΡΑΜΙΔΙ, Ν. ΧΡΑΝΗ, ΚΑΛΛΛΙΘΕΑ, ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ, ΣΒΟΡΩΝΟΣ, ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ, Ν. ΕΦΕΣΟΣ, ΚΑΡΙΤΣΑ, ΔΙΟΝ, ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ, ΛΙΤΟΧΩΡΟ.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας υπενθυμίζει τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
Να αποφεύγεται η επαφή των εμβολίων-δολωμάτων και ειδικά με γυμνά χέρια.
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσειενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα.
Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του,ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς τουδεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Τα φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού για τη λύσσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (www.minagric.gr/Πολίτης/Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο/Λύσσα).Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Φιλανθρωπικό bazaar με ρούχα second hand από την Μπουμπού στην πλατεία Κορινού

Δικαιολογητικά αποστρατείας στελεχών Στρατού ξηράς