Δήμος Κατερίνης: Σεμινάριο με θέμα: «Ο διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των Μ.Δυνάμεων στον Πόντο»

Σεμινάριο για την ιστορία του Πόντου στην Κατερίνη, για τους εκπαιδευτικούς της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, με ομιλητή τον Επίκουρο καθηγητή στην έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και θέμα: «Ο διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των Μ.Δυνάμεων στον Πόντο (19ος –αρχές 20ου αιώνα)». 



Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης και τη συμπαράσταση των ποντιακών φορέων και συλλόγων της πόλης, έλαβαν μέρος οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί. 

Χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης ο οποίος τόνισε: «Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Εκδηλώσεις όπως η αποψινή συνιστούν υπόμνηση του αγώνα όλου του Ελληνισμού για τη διατήρηση άσβεστης της εθνικής μνήμης αυτής της τραγωδίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές καθώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ιστορική μας μνήμη να αποτελεί πηγή γνώσης και για τις νεότερες γενιές προκειμένου να παραμένουν προσηλωμένες σε υψηλά ιδανικά». 



Το σεμινάριο συντόνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) & μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Θεόδωρος Παυλίδης, ο οποίος σε σύντομη τοποθέτησή του σημείωσε: «Τη χρονιά που μας πέρασε το 2018, συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την ίδρυση του συνδέσμου μας. Όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό ποιοτικό αλλά και ποσοτικό έργο σε τρεις κατευθύνσεις: Πρώτον, την εισαγωγή της ιστορίας του Πόντου στα σχολικά βιβλία που μας απασχόλησε από το πρώτο κιόλας συνέδριο μας το 1999 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δεύτερον, τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας με δύο διεθνή συνέδρια, το 2008 στην Κομοτηνή και το 2010 στην Αθήνα αλλά και τη συγκρότηση του «Δικτύου Αναγνώρισης Γενοκτονιών», όπου συμμετέχουν στελέχη από τις οργανώσεις των Ποντίων, Μικρασιατών Ελλήνων, Αρμένιων και Ασσύριων και στο οποίο είναι συντονιστής ο Πρόεδρός μας Αντώνης Παυλίδης. Τρίτον, τη διάδοση της ποντιακής διαλέκτου μέσω της διδασκαλίας της, με την εκπόνηση ενός πρωτοποριακού προγράμματος διδασκαλίας τα τελευταία έξι χρόνια, βασικά στοιχεία του οποίου είναι αφενός η συγγραφή ενός επιστημονικά αξιόπιστου εγχειριδίου και αφετέρου η πιστοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας 60 περίπου εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα να διδάξουν. Στην Κατερίνη έχουμε τον κ.Τσεχερίδη και την κ.Μετενίδου. Για αυτό το έργο έχουμε τιμηθεί ήδη στις 28 Απριλίου 2018 από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, αλλά και στις 28 Νοεμβρίου 2018 από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης ενώ αρκετοί ακόμη ποντιακοί φορείς προτίθενται να μας τιμήσουν, ιδιαίτερα τώρα με την ευκαιρία των 100 ετών. Με την σημερινή μας εκδήλωση που είναι εντεταγμένη στο πλαίσιο σεμιναρίων της Ιστορίας του Πόντου στους εκπαιδευτικούς της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Κατερίνης συνεχίζουμε αυτό το έργο». 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, την εκδήλωση επένδυσε μουσικά σχήμα παραδοσιακής ποντιακής μουσικής μαθητών και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης. 

Τέλος, η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κατερίνη ήταν το 6ο και προτελευταίο σεμινάριο. Το πρώτο έλαβε χώρα στα Γιαννιτσά όπου ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος Αντώνης Παυλίδης, το δεύτερο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης όπου μίλησε ο Αντιπρόεδρος Στάθης Πελαγίδης, το τρίτο στο Κιλκίς όπου μίλησε ο Γιάννης Καϊλάρης, το τέταρτο στη Βέροια όπου μίλησε ο καθηγητής Κώστας Φωτιάδης, το πέμπτο στις Σέρρες όπου μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, ενώ το έβδομο θα πραγματοποιηθεί στα Μουδανιά την επόμενη Τετάρτη με ομιλητή τον Θεοδόση Κυριακίδη. 











Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Καταγγελία για άναμμα φωτιάς σε ξερά χόρτα στον πεζόδρομο προς παραλία Κορινού

Φιλικός ποδοσφαρικός αγώνας στο Δημοτικό Στάδιο Κορινού

Διαδικασία ακύρωσης των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ των ΟΠΥ και ΕΠΥ των Ενόπλων Δυνάμεων