“ Έγκριση έκτακτης κάρπωσης από υλοτομία δένδρων κατά την υλοποίηση εργασιών καθαρισμού ρεμάτων και του στραγγιστικού δικτύου

Το τμήμα Διοίκησης & Διαχείρησης Δασών της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας εγκρίνει το κλάδεμα ή την υλοτομία δένδρων σε ρέματα, στραγγιστικά δίκτυα και σε συλλεκτήρες τάφρους - αντιπλημμυρικά έργα της Π.Ε. Πιερίας:



ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ 

Εγκρίνουμε το κλάδεμα ή την υλοτομία δένδρων σε ρέματα, σε στραγγιστικά δίκτυα και σε συλλεκτήριες τάφρους-αντιπλημμυρικά έργα της ΠΕ Πιερίας, όπου κρίνετε απαραίτητο, για την αποκατάσταση και συντήρηση των παραπάνω δομών και την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Το κλάδεμα – υλοτομία θα πραγματοποιηθεί με τους εξής όρους: 

 Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η υλοτόμηση δέντρου, θα ενημερωθεί εγκαίρως η υπηρεσία μας προκειμένου να παραστεί δασικός υπάλληλος, ο οποίος θα το προσημάνει με την ανάλογη σφύρα, θα το χρωματίσει και θα λάβει μέριμνα για τη διάθεση της παραγόμενης ξυλείας για την κάλυψη των ατομικών αναγκών των ευπαθών ομάδων των κατοίκων της περιοχής, με την χρήση υπηρεσιακού σημειώματος σύμφωνα με την με αριθμό 10/οικ.4114/20-5-2015 Δασική ΑστυνομικήΔιάταξη Κανονιστική Απόληψης και Μεταφοράς Δασικών Προϊόντων για το νομό Πιερίας (ΑΔΑ: 78ΙΛΟΡ1Υ-8ΨΧ). 

 Τα παραγόμενα υπολείμματα κλαδέματος θα πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή. 

 Θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας τόσο για την αποφυγή ανθρώπινου ατυχήματος όσο και την πρόκληση ζημιάς στο περιβάλλον (δασική πυρκαγιά κλπ). 

 Εάν τα δέντρα είναι «Πλατάνια» τότε θα πρέπει να απολυμανθούν όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των ατόμων πλατάνου (πριν και μετά την υλοτομία) λόγω κινδύνου εξάπλωσης της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου. Σε περίπτωση προσβολής θα είστε υποχρεωμένοι να προβείτε σε ενέργειες και μέτρα που θα υποδειχθούν από ειδικό επιστημονικό προσωπικό για αποφυγή εξάπλωσής του. 

Η δαπάνη του κλαδέματος ή της υλοτομίας θα βαρύνει τον αιτούντα. Η ημερομηνία για την από κοινού αυτοψία και σήμανση των ιστάμενων προς υλοτομία δέντρων θα καθορίζεται, ανάλογα με την περιοχή, με το αντίστοιχο Δασονομείο πριν την έναρξη των εργασιών. 

Σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της παρούσης η υπηρεσία θα ανακαλέσει την απόφαση έγκρισης και θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας όπως ισχύουν (μήνυση, κατάσχεση, διοικητικό πρόστιμο). Ακολουθούν τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η «περιοχή ευθύνης» του κάθε Δασονομείου της Δ/νσης Δασών Ν. Πιερίας. 

1. Το Δασονομείο Κατερίνης (τηλ. 2351045568) περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές: Κατερίνη, Ανδρομάχη, Ν. Χράνη, Ν. Κεραμίδι, Ολυμπιακή Ακτή, Άνω Αγ. Ιωάννης, Νέος Αγ. Ιωάννης, Γανόχωρα, Νεοκαισάρεια, Σβορώνο, Καλλιθέα, Παραλία, Περίσταση, Π. Κεραμίδι, Αρωνά, Λαγόραχη, Μελιάδι, Ν. Τραπεζούντα, Κορινός, Κούκος, Σεβαστή, Κάτω Αγ. Ιωάννης, Βροντού, Δίον, Πλατανάκια, Αγ. Σπυρίδωνας, Καρίτσα, Κονταριώτισσα, Ν. Έφεσσος. 

2. Το Δασονομείο Κολινδρού (τηλ. 2351045479) περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές: Κολινδρός, Παληάμπελα, Καστανιά, Λιβάδι Κολινδρού, Αιγίνιο, Μεγάλη Γέφυρα, Καταχάς, Κίτρος, Αλυκή Κίτρους, Αλώνια, Σφενδάμη, Μακρύγιαλος, Αρχαία Πύδνα, Μεθώνη, Ν. Αγαθούπολη, Π. Ελευθεροχώρι, Ρυάκια, Τρίλοφος, Παληόστανη, Μικρή Μηλιά, Έλαφος, Εξοχή, Τόξο, Καταλώνια. 

3. Το Δασονομείο Ρητίνης (Πιερίων) (τηλ. 2351045472) περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές: Ρητίνη, Βρύα, Ελατοχώρι, Μοσχοπόταμος, Μεσαία Μηλιά, Άνω Μηλιά, Κάτω Μηλιά, Καρυές, Μοσχοχώρι. 

4. Το Δασονομείο Φωτεινών (τηλ. 2351081123) περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές: Φωτεινά, Σκοτεινά, Φτέρη, Αγ. Δημήτριος, Λόφος, Ράχη, Πέτρα (Λόκοβη). 

5. Το Δασονομείο Λιτοχώρου (τηλ. 2352081042) περιλαμβάνει τις παρακάτω περιοχές: Λιτόχωρο, Καλύβια Βαρικού, Λιμάνι Λιτοχώρου, Πλάκα, Λεπτοκαρυά, Σκοτίνα, Άνω Σκοτίνα, Παραλία Σκοτίνας, Πλαταμώνας, Νέος Παντελεήμονας, Παλαιός Παντελεήμονας, Νέοι Πόρροι, Παλαιοί Πόρροι. 

6. Το τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας μας είναι 2351045470. 

Η ισχύς της παρούσης άρχεται με την ανάρτησή της και ισχύει μέχρι 31-12-2019. 

Στα Δασονομεία στα οποία κοινοποιείται η παρούσα σας επισυνάπτουμε τον πίνακα με τα ρέματα που χρίζουν επέμβασης. 

 Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών 
Γεώργιος Χαρ. Μαυρίδης 
Α΄ βαθμός Δασολόγος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού