Τα εκατό χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων τιμά η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους



Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το τραγικό γεγονός της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Εκατό χρόνια από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα, στις 19 Μαΐου 1919, και την έναρξη της δεύτερης, και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.



Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Ιερός Ναός Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου, σε συνεργασία με την «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης το Σάββατο 23 Μαρτίου και ώρα 7μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.

Την ιδιαίτερη αυτή δράση της τοπικής Εκκλησίας υποστηρίζουν η Ένωση Ποντίων Πιερίας, ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σιδ. Σταθμού Κατερίνης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα μιλήσει η κα Αναστασία Αρπατζή, εκπαιδευτικός-συγγραφέας με θέμα «Η διαχρονικότητα της Ορθοδοξίας στην Ανατολία».

Επίσης, θα συμμετάσχει η γυναικεία χορωδία της Ενορίας Αγ. Χριστοφόρου και Ευθυμίου, η οποία θα ταξιδέψει το κοινό σε μουσικά μονοπάτια της γνήσιας παραδοσιακής μουσικής, με παραδοσιακούς ήχους του Πόντου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος αναφερόμενος στην εκδήλωση-μνήμης τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο Ελληνισμός έχει βιώσει μεγάλες τραγωδίες που μέσω αυτών χαλύβδωσαν τον χαρακτήρα του λαού μας, μας γεμίζουν στεναχώρια για τους προγόνους μας που έχασαν τις ζωές τους αλλά και μας κάνουν εθνικά υπερήφανους. Η ιστορική μνήμη, η εθνική και χριστιανική ταυτότητα, οι έννοιες του Έθνους και της Εκκλησίας αποτελούν στοιχεία και ιδανικά απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Θυμόμαστε και τιμούμε πάντα τους Έλληνες του Πόντου που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα υψηλά αυτά ιδανικά».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού